Sök

Google har redan sagt upp över tusen i januari – vd:n förbereder för mer

AlphabetGoogleAI

Googles vd Sundar Pichai. foto: AP Photo/Jeff Chiu

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Google förbereder sig på ytterligare nedskärningar och ett större fokus på AI. De har redan sagt upp över tusen anställda i januari och mer är alltså att vänta, enligt ett internt meddelande som The Verge har tagit del av.

Det har gått nästan exakt ett år sedan Google släppte bomben att bolaget behövde göra sig av med omkring 12.000 tjänster. Den amerikanska techjätten var inte ensamma om att dra ned på personal under 2023, efter perioder av kraftig tillväxt och nya ekonomiska förutsättningar tvingades techbolag till uppsägningar.

Vissa säger sig se lättnader i techbranschen inför 2024. Nyligen berättade flera tunga rekryterare för Breakit att de såg tydliga förändringar i år jämfört med fjolåret. De pratade om en nytändning.

Samtidigt varnar Googles högsta chef Sundar Pichai för att de måste säga upp ytterligare personal under det kommande året. En av anledningarna är ett skifte mot investeringar i artificiell intelligens. Det skriver The Verge och hänvisar till ett meddelande som skickats ut till Googles anställda.

“Vi har ambitiösa mål och kommer att investera i våra högsta prioriteringar i år”, skrev Sundar Pichai där enligt sajten och fortsatte sedan: “För att skapa utrymme för den här investeringen så kommer vi att behöva ta tuffa beslut, så ser verkligheten ut.”

Det ska bland annat handla om att “skala bort laget och förenkla beslut”. Nedskärningarna ska däremot inte vara lika omfattande som de i början av 2023 och de kommer inte att påverka alla avdelningar enligt Sundar Pichai.

Meddelandet kommer efter nyheter om att Google, eller Alphabet som moderbolaget heter, redan har bantat personalstyrkan inom området för sin röstassistent och inom hårdvara där bland annat Pixel-, Nest- och Fitbit-produkterna ingår. Enligt The Verge så handlar det om runt tusen anställda. 

Google har inte kommenterat The Verges artikel.

Läs mer