Dagens PS

Tidigare sparekonomen om Avanzas tuffa tid: "Pinsamt"

Avanza
Avanzas tidigare sparekonom uttalar sig om nätmäklarens tuffa tid (Foto: Erik Mårtensson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 jan. 2024Publicerad: 18 jan. 2024

Imorgon fredag är det dags för Avanza att redovisa siffrorna för 2023. Rapporten kommer i ljuset av ett år med många bakslag för nätmäklaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är dags för rapportsäsong på Stockholmsbörsen.

Bland de första bolagen ut är nätmäklaren och småspararfavoriten Avanza (börskurs). Oavsett hur siffrorna landar kan det konstateras att bolaget lämnar ett minst sagt kämpigt år bakom sig.

Flera nyckelprofiler har lämnat bolaget, återkommande teknikstrul och under hösten började tidigare Klarna-chefen Knut Frängsmyr som vd för att bara en vecka senare sparkas.

Som Dagens PS och flera andra medier rapporterade om var det Finansinspektionen som fick Avanza-ordföranden Sven Hagströmer att dra tillbaka rekryteringen.

Utmaningen är rekrytering

Nu kommenterar den tidigare sparekonomen på Avanza, Claes Hemberg, numera fristående oberoende ekonom, de gångna årets händelser i en intervju med SvD.

“Det är naturligt att byta jobb efter 8-10 år och särskilt om Avanza är sin första arbetsplats”, säger Hemberg om de omskrivna avhoppen, som skett av flera nyckelpersoner till bland annat Carnegies nya satsning Montrose.

Hemberg konstaterar samtidigt att “Avanzas utmaning nu är rekrytering men att de sällan tar folk från storbankerna utan brukar fokusera mer på yngre och nyexaminerade krafter”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Pinsamt för banken”

2023 har också präglats av återkommande teknikstörningar som tidvis gjort att det exempelvis inte har varit möjligt att lägga ordar och se aktuella kurser för nätbankens kunder.

“Varje minut av teknikstrul är såklart pinsamt för banken och påverkar de mest aktiva kunderna”, säger nätmäklarens tidigare sparekonom till SvD.

Trots detta tuffa året fortsätter Avanza dock att toppa listor för exempelvis kundnöjdhet och önskvärda arbetsplatser.

Imorgon bitti, fredag, får vi veta om det också återspeglar sig i kvartals- och årssiffrorna.

Läs mer:

Omtalad exit drar ned Avanza på Stockholmsbörsen

Avanza trotsar makroekonomiska oron

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS