Från Fröken Snusk till ”Fröken Fusk”: ”Stor utredning kring Rasmus Gozzi”

Uppgifter: Därför är låtarna fortfarande bortplockade från Spotify

Uppdaterad 2024-01-19 | Publicerad 2024-01-18

Rasmus Gozzi.

Han anklagas för att ha köpt streams – men Rasmus Gozzi själv lägger locket på.

Enligt källor till Aftonbladet utreder Spotify nu musikproducenten och hans låtar.

– De har haft stora problem med manipulerade streams och Spotify ser jätteallvarligt på det hela, säger en person med god insyn.

Flera av de låtar som musikproducenten Rasmus Gozzi, 30, ligger bakom togs bort från Spotify.

Bland annat megahiten ”Rid mig som en dalahäst” som han släppt tillsammans med Fröken Snusk.

I samband med att låtarna försvann uttalade sig Johan Seidefors, musikchef för Spotify Norden, om händelsen.

”Även om vi inte kommenterar enskilda fall så vidtar vi ett flertal åtgärder om vi upptäcker manipulerade streams, vilket är en utmaning för hela branschen och som Spotify arbetar aktivt för att hantera”, skrev han i ett mejl till Aftonbladet.

Uppgifter: Rasmus Gozzi utreds för att ha köpt streams

Totalt har Rasmus Gozzis låtar, varav många tillsammans med hans skapelse Fröken Snusk, streamats över en halv miljard gånger på Spotify, något som branschsajten Musikindustrin uppmärksammade i augusti.

Fröken Snusk.

Men enligt en källa till Aftonbladet har musikplattformen länge haft misstankar om att Rasmus Gozzi köpt spelningar.

Efter nyår skrev Fröken Snusk på sin Instagram story att de jobbade på att få tillbaka låtarna.

En annan person med god insyn i Spotify säger att det är just därför flera av låtarna är bortplockade.

– De har haft stora problem med manipulerade streams och Spotify ser jätteallvarligt på det hela. De gör nu en stor utredning kring Rasmus Gozzi.

I december reagerade fans över hur en nysläppt låt, ”Gynekologen”, hoppade upp och ner på Spotifys dagliga topplista, till synes utan förklaring.

De flesta dagar låg låten på omkring 40 000 streams, men den 11 december hade den plötsligt 184 000 spelningar och toppade listan. Dagen efter sjönk den ner till plats 79 igen, något som Dagens Nyheter var först att rapportera.

På annandag jul var det dags igen, ”Gynekologen fick 135 000 streams och låg plötsligt tvåa i Sverige, för att återigen störtdyka dagen efter.

Spotify.

Branschorganisationen Ifpi, som ansvarar för den officiella svenska topplistan över musik, plockade bort två låtar av Gozzi och Fröken Snusk från sina listor redan före jul. Dels ”Gynekologen”, men också ”Rid mig som en dalahäst”, låten som räknas som Frökens Snusks stora hit och genombrott.

– Vi har upptäckt att det finns konsumtion på några låtar från artisten, som i vår analys inte kan förklaras som ett naturligt konsumtionsmönster, säger Ludvig Werner, vd på Ifpi, till Dagens Nyheter.

Döpts om till ”Fröken Fusk” av fansen

Spotify vill inte uttala sig om enskilda fall, men skriver i en kommentar till Aftonbladet:

”Manipulerade streams är en utmaning för hela branschen och Spotify arbetar aktivt för att hantera problemet. Även om vi inte kommenterar enskilda fall så vidtar vi ett flertal åtgärder om vi upptäcker manipulerade streams. Vi kan till exempel korrigera antalet streams, hålla inne utbetalningar och i vissa fall ta bort innehåll från plattformen. Rättighetsinnehavarna till musiken kan också välja att ta bort innehållet på eget initiativ.”

Fröken Snusk.

I sociala medier har fans döpt om Fröken Snusk till Fröken Fusk, men producenten bakom låtarna, Rasmus Gozzi, har själv inte kommenterat det faktum att musiken plockats bort från streamingtjänsten.

På Instagram valde han först att stänga av kommentarsfältet, men i fredags skrev han att samtliga låtar kommer att läggas upp på Spotify igen den 4 februari. Totalt ska 490 låtar släppas.

”Haters gona hate, vi kommer fortsätta rida på vår dalahäst”, skriver han.

Har investerat pengar för att bygga upp rankingen på musikplattformar

I årsredovisningen för Rasmus Gozzis bolag Gozzi Records AB finns en notering för räkenskapsåret september 2021 till augusti 2022.

”Bolaget har under flera års tid investerat kapital för att bygga upp den organiska rankingen på flertalet musikplattformar som nu nått tillräckligt hög nivå för att kunna bära sig själv utan fortsatt större löpande investeringar.”

För räkenskapsåret 2020 till 2021 beskriver företaget hur de kunnat öka sin omsättning med nästan det dubbla från föregående år.

”Bolaget har ökat sin lyssnarbas och det har genererat högre intäkter.”

Aftonbladet har sökt Rasmus Gozzi, Fröken Snusk och deras team vid upprepade tillfällen utan framgång.