Dagens PS

Så många spekulerar i krypto

Krypto
Fi har undersökt svenskarnas intresse för kryptoinvesteringar (Foto:Marta Lavandier/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 jan. 2024Publicerad: 18 jan. 2024

Ingen har väl undgått den stora hajpen kring kryptovalutor under senare år. Nu har Finansinspektionen tagit reda på hur utbrett spekulation i det omtalade investeringsslaget Sverige faktiskt är.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 17 januari publicerade Finansinspektionen och Folkhälsomyndigheten en omfattande rapport över finansiellt välbefinnande och allmän hälsa i Sverige.

Studien som Dagens PS skrev om redan under onsdagen baseras på totalt 2 000 intervjuer.

Att kryptovalutar som exempelvis Bitcoin vuxit i popularitet under senare år har inte gått Finansinspektionen förbi, som valt att ställa frågor om fenomenet i den nya rapporten.

Vanligare bland unga

På frågan om man själv eller någon i hushållet spekulerat i olika typer av så kallade högrisksparande produkter under de senaste 12 månaderna svarar totalt 11 procent ja.

Intresset är särskilt stort bland unga där 18 procent i gruppen 18-24 år under det senaste året investerat i krypto. I åldersgruppen 25-34 är krypto-intresset ännu större då mer än var femte person, eller 21 procent, testat tillgångsslaget.

Män dubbelt så intresserade

Geografiskt är det främst Stockholmarna (14 procent) som tagit kryptosparandet till sig tätt följt av övre Norrland (13 procent) och Sydsverige (13 procent). Minst intresserade är spararna i mellersta Norrland (7 procent ).

ANNONS

Klart överrepresenterade för sitt kryptoengagemang är männen som har ett dubbelt så stort intresse där 15 procent har testat senaste 12 månaderna, jämfört med 7 procent bland kvinnor.

Om det blir som flera investerare tror att 2024 blir ett bra kryptoår lär intresset för den omdiskuterade sparformen knappast minska.

Läs mer:

Ledarlöst på kryptomarknaden

Svenskt bitcoin-fnatt efter SEC-beslut

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS