Hoppa till huvudinnehållet

Thermia-vd:n kritisk till sparförslaget på sjukhuset i Arvika: ”Helt förbluffande”

Publicerad:
Magnus Glavmo är vd på Thermia i Arvika som sysselsätter 460 personer. Han är kritisk till regionstyrets sparförslag som han menar kommer att drabba Västvärmlänningarna hårt.
Magnus Glavmo är vd på Thermia i Arvika som sysselsätter 460 personer. Han är kritisk till regionstyrets sparförslag som han menar kommer att drabba Västvärmlänningarna hårt. Foto: Hans-Åke Henriksson

Regionstyrets förslag att spara in på bland annat akut- och intensivsjukvården i Arvika har inte fallit i god jord hos företagarna i Västvärmland.

Thermias vd Magnus Glavmo är starkt kritisk.

– Det är helt förbluffande, säger han.

17 representanter från företag i Västvärmland stod som avsändare i en debattartikel som publicerades på VF.se under onsdagen. I den framgick tydligt att regionstyrets sparförslag, som för Arvika sjukhus bland annat innebär en inskränkning på akut- och intensivsjukvården, inte ses med blida ögon.

Magnus Glavmo på Thermia, värmepumpsföretaget som sysselsätter 460 personer, var initiativtagaren bakom debattartikeln. Han är starkt kritisk till förslaget och menar att det kommer få stora konsekvenser för västra Värmland.

”En av de sakerna man frågar om vid en anställning är ju om det finns ett sjukhus på platsen. En bra och nära vård tillsammans med en bra skola är jätteviktigt. Hela Västvärmlands attraktionskraft kommer att drabbas”, säger Magnus Glavmo.
”En av de sakerna man frågar om vid en anställning är ju om det finns ett sjukhus på platsen. En bra och nära vård tillsammans med en bra skola är jätteviktigt. Hela Västvärmlands attraktionskraft kommer att drabbas”, säger Magnus Glavmo. Foto: Peter Bäcker

– Om man tänker på vad det är som regionen och sjukvården ska leverera till oss skattebetalare och invånare så är ju akutsjukvården det viktigaste. Nu vill man lägga ner intensivvårdsavdelningen och minska öppettiderna på röntgen och laboratorieverksamheten. Det är ett enormt stort ingrepp på Arvika sjukhus och vår trygghet här i Västvärmland, säger han.

Magnus Glavmo tycker heller inte att regionen har gjort en tillräcklig analys över vad det skulle få för konsekvenser om förslaget röstas igenom och ändringarna genomförs.

– Dessutom räknar man det att besparingen ska bli 22 miljoner kronor, när regionen har ett underskott på en miljard. Det ligger ju inte i proportion! Man slår undan benen för Västvärmlänningarna och försämrar sjukvården för att spara 22 miljoner. Det tycker vi är helt förbluffande. Och så ska man i stället skicka 7 000 patienter till Karlstad... det är inte genomtänkt.

Han poängterar att han har full förståelse för att regionen måste spara pengar. Men tycker att regionen först måste utreda vad som gör ”minst skada för kunden”, patienten i det här fallet.

– När man ska spara på kostnader måste man först utreda vad som är det viktigaste, för det kan man inte spara på. Prioritera utifrån vad patienten behöver. Jag som patient vill hellre träffa en läkare än att se ett utredningsdokument eller en tavla, säger han och fortsätter:

– Jag har väldigt svårt att tro att det som påverkar minst är att förstöra akutsjukvården och intensivsjukvården. Det måste finnas massor med saker att göra innan man kommer dit. Det kan vara administration eller saker som görs som kanske inte borde göras som man hellre kan spara på.

En försämrad akut- och intensivsjukvård i Arvika innebär inte bara en större otrygghet, menar Magnus Glavmo, han tror även att det kommer bli svårare att rekrytera personal utifrån till industrin.

Utanför akutmottagningen i Arvika.
Utanför akutmottagningen i Arvika. Foto: Peter Bäcker

– En av de sakerna man frågar om vid en anställning är ju om det finns ett sjukhus på platsen. En bra och nära vård tillsammans med en bra skola är jätteviktigt. Hela Västvärmlands attraktionskraft kommer att drabbas.

Under fredagen arrangeras en demonstration i Arvika mot regionens sparförslag. Magnus Glavmo uppger att han kommer att delta, och att han även har uppmanat sin personal att komma dit.

– Vi ska visa att i Västvärmlänningar står bakom vårt sjukhus och att vi tar strid. Igen, får jag väl säga.

Läs också

Här är de som skrivit under debattinlägget

Magnus Glavmo, vd Thermia AB

Christina Nilsson-Särnblad, ordförande Företagarna Arvika och Eda

Mikael Liljestrand, platschef Volvo CE

Håkan Nordblad, vd Westra Wermlands Sparbank

Erik Stenfors, vd & koncernchef Hanza Group

Kari Andersson, vd AB Hilmer Andersson

Peter Dahlin, vd Trioworld Lundin AB

Robert Andersson, Swegon AB

Håkan Setterström, vd Arvika Gjuteri AB

Anna Holmgren, vd Finnebäcks AB

Sven Erik Månsson, vd Poolwater AB

Per Andersson, vd Westmatic AB

Tomas Björn, vd Aktiv IT Partner Nordic AB

Lars Sundin, vd/ägare Rackstad Bil & Delar AB

Andreas Johansson, vd Klässbols Linneväveri AB

Dennis Aregarn, vd Antiphon AB

Per Erik Karlsson, KEK Bygg AB

Artikeltaggar

AkutsjukvårdArvikaIntensivvårdKarlstadMagnus GlavmoSjukhusThermiaVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.