Sök

Handlingarna avslöjar – så gick det för Hövding innan konkursen

HövdingKonkursHårdvara

Hävdings ägare Joel Eklund och vd:n Sofia Svensson. Foto: Press/Montage

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Hövding visade upp fortsatt stora förluster under 2023.

Hövding tvingades sluta med all försäljning i Sverige av sina cykelhjälmar Hövding 3 i november förra året. Konsumentverket hade då fattat beslut om ett tillfälligt försäljningsstopp eftersom att hjälmen enligt myndigheten inte uppfyllde alla krav som förväntades av produkten. Det tillfälliga stoppet omvandlades till ett permanent sådant i mitten av december och kort därefter beslutade sig Hövding för att ansöka om konkurs

Beslutet att sätta Hövding i konkurs togs trots att förvaltningsrätten då hade beslutade om att hjälmarna skulle få säljas igen. Skadan var dock enligt bolaget själva, “så omfattande att styrelsen inte ser att det finns en grund för att driva bolaget vidare”.

Johan Klåvus på advokatbyrån Trägårdh utsågs till konkursförvaltare och i en intervju med Dagens Industri i början av januari berättade han att flera spekulanter var intresserade. Förhoppningen var att hitta en köpare innan slutet av januari.

”Ibland är arbetet kring konkursförvaltningen lättare, ibland är det svårare. Det här är ett ganska avancerat fall, med ett bolag med hög tekniknivå, och dessutom så innebär Konsumentverkets beslut särskilda svårigheter”, sa Johan Klåvus då.

Nu har advokatbyrån publicerat ett prospekt om Hövding som Breakit har tagit del av. Där framgår det att intresserade och godkända köpare har till den 25 januari på sig att gå igenom bolagets siffror och ställa frågor om konkursboet. De sista förhandlingarna om försäljningen ska ske under månadsskiftet och senast den 5 februari ska en eventuell affär vara klar. 

Men prospektet avslöjar också hur det gick för Hövding under fjolåret, åtminstone fram till och med november. 

Det visar sig att omsättningen (11 månader) uppgick till totalt 94,6 miljoner kronor. Det är ungefär lika mycket som bolaget omsatte under helåret 2022 då omsättningen låg på 98,7 miljoner kronor. Men det är också betydligt lägre än intäkterna på 161,7 miljoner kronor 2021.

Samtidigt visade Hövding fortsatt upp stora förluster under fjolåret. Rörelseresultatet på minus 75,9 miljoner kronor var något sämre än under 2022 då det landade på minus 68 miljoner kronor.

Utöver information om varulager och patent så innehåller prospektet också webbadresser. Det framgår att ungefär 20.000 hjälmar av Hövding 3 finns i laget och att ytterligare 6000 kommer att anlända i slutet av januari. Samtidigt pågår för närvarande tvisten mellan Hövding och Konsumentverket i Förvaltningsrätten i Karlstad.

Man lyfter också fram att japanska Nihon Plast äger tre patent och ett samarbete med dem beskrivs som “centralt” för produktionen av hjälmarna.

Läs mer