Matchen klar – klockan 03.40

Publicerad 2024-01-18

Det blev sent i Melbourne i natt.

Australian Open-matchen mellan Daniil Medvedev och Emil Ruusuvuori avgjordes först klockan 03.40 på natten.

– Tack för att ni stannade kvar, det hade inte jag gjort, sa Medvedev till publiken efteråt.

Den ryske världstrean vände och vann med 3–6, 6–7, 6–4, 7–6, 6–0 mot den 53-rankade finländaren Emil Ruusuvuori i matchen som var sist ut på huvudbanan Rod Laver Arena.

Dessförinnan möttes Elena Rybakina och Anna Blinkova och i en tresetare som pågick i två timmar och 46 minuter och innehöll tidernas längsta tiebreak för damer i grand slam-sammanhang (22–20).

– Så när vår match väl började var jag redan helt slut från att ha följt den matchen. Man är ju väldigt spänd och det är svårt att tajma när man ska äta och värma upp och så vidare, säger Medvedev.

”Hade gått hem”

Hans match mot Ruusuvuori började klockan 23.19 lokal tid och pågick i fyra timmar och 21 minuter.

Efteråt var han av förklarliga skäl trött.

– Vad är klockan? Typ 03.40? Ärligt talat, om jag hade följt den här matchen som åskådare hade jag inte stannat kvar. Klockan 01 hade jag sagt: ”Okej, dags att gå hem och sova”. Så tack för att ni stannade kvar, sa Medvedev efteråt.

”Absurt”

Publiken må ha fått valuta för pengarna, men det finns förstås också ett problem med att spelet ibland pågår till sent in på småtimmarna i grand slam-turneringar.

”Det är absurt att avsluta en tennismatch klockan 03.40 på natten. Det här problemet måste lösas – för spelarnas, personalens och publikens skull”, skriver Eurosports Jo Durie på X.