Blinken väljer nytt resmål: Afrika

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-01-18

USA:s utrikesdepartement Antony Blinken på väg.

Södra Afrika har varit länge varit en mörk fläck på den amerikanske utrikesministern Antony Blinkens reskarta.

Kina och Ryssland har däremot mutat in områden på den afrikanska kontinenten.

Det vill Blinken ändra på.

Blinken har närmast bott i departementets flygplan under resor till pågående konfliktområden. Men Afrika söder om Sahara har uteblivit på hans piloters navigeringskartor.

Frånvaron för den resande utrikesministern har förvånat, då både Kina och Ryssland har låtit sina toppdiplomater pendla till de afrikanska huvudstäderna.

USA:s utrikesdepartement meddelar nu att kontinenten blir Blinkens nästa mål. Landningar är inplanerade i Nigeria, Elfenbenskusten, Angola och Kap Verde med avresa på måndag. Den officiella anledningen är diskussioner om ekonomisk tillväxt, utbyggt partnerskap i säkerhetsfrågor inom ramen för gemensamma värderingar om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, enligt talespersonen Matthew Miller.

Fotboll på programmet

Det var tio månader sedan senast som det amerikanska sällskapet reste runt. Och länderna på listan är noga utvalda.

USA:s representant lär få ett varmt välkomnande i Nigerias huvudstad Abuja som också hyser den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas högkvarter. Fotbollsälskaren Blinken hinner även med att se en match i det pågående afrikanska mästerskapet.

Vid sitt senaste besök i Afrika ville Blinken förstärka banden med Niger. Fyra månader efter besöket störtades president Mohamed Bazoum i en militärkupp.

Taktiskt nog väljer nu Blinken Elfenbenskusten som resmål, då landet är ett av dem som starkast fördömt militärkuppen i Niger. Blinken anländer dessutom dagarna efter det att då Kinas utrikesminister Wang Yi lämnat landet.

Kinesisk konkurrens

Kinas ekonomiska intressen och investeringar på kontinenten har varit enorma det senaste decenniet, ofta åtföljda av generösa lån och få krav på mänskliga rättigheter eller demokrati. Men finansiella svårigheter i Kina leder till frågetecken om omfattningen på framtida satsningar.

Även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har återkommande besökt många av de länder som inte finns med i Blinkens resplaner.

De ryska intressena i bland annat Mali, Centralafrikanska republiken, Sudan och Burkina Faso är stora, och militär närvaro har tidigare markerats genom att den paramilitära ryska Wagnergruppen skickat styrkor till länderna. Även efter Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjins död fortsätter verksamheten.

Samtliga länder styrs dessutom av militär efter en våg av kupper.

USA:s officiella besök blir därmed också en markering av gränsdragningen mellan demokratier och militärdiktaturer i Afrika.

Men först måste USA:s utrikesdepartement kontrollera flygplansflottan som haft problem. Vid det senaste besöket i Schweiz fick inte Blinkens plan lyfta på grund av syreläckage.