Supermassivt svart hål har förändrats

Paulina Sörlin/TT

Publicerad 2024-01-18

En ny bild av det kända supermassiva svarta hålet M87 visar att ljusringens skugga har förskjutits 30 grader. Forskare på Chalmers ser fyndet som en stor framgång.

– För att kunna visa på något så här exceptionellt krävs extraordinära bevis, vilket vi har, säger ingenjören Michael Lindqvist.

De nya mätningarna har i kombination med avancerad datahantering gett forskarna ännu fler detaljer om svarta hål. De observationer som gjordes 2018 visar upp en ring i samma storlek som den som observerades 2017.

I ringens ljusaste del syns det svarta hålets skugga. Forskarnas jämförelse mellan de två bilderna stämmer överens med deras teorier om hur materialet som omger det svarta hålet beter sig.

Flera teleskop bidrar

På Chalmers tekniska högskola i Göteborg deltar flera forskare i det internationella samarbetet Event Horizon Telescope (EHT) där bilderna skapats. Första bilden av ett svart hål skapades 2017 med vilken den nya bilden nu kan jämföras.

– Vi kan nu konfirmera det vi gjorde 2017, säger Michael Lindqvist.

Teleskopet Apex i Chile, ett av världens högst belägna observatorier, är ett av flera teleskop som forskningsingenjören arbetat med under datainsamlingen.

– Det är påfrestande att åka dit eftersom observatoriet ligger på 5 100 meters höjd, men det har varit spännande att vara med om det, säger Michael Lindqvist

Tidskrävande

Den nya bilden på det svarta hålet M87 är från 2018. Det har alltså tagit över fem år att få fram den simulerade bilden. Datainsamling och analysering har tagit mycket tid.

– Datan togs 2018 och nu har vi 2024, och vi har inte legat på latsidan. Men det är inte som att ta en bild med sin mobilkamera direkt, säger Lindqvist.

Bevisen på bilderna från 2017 och 2018 kan forskarna använda för att testa teorier om magnetfält och miljön runt det svarta hålet. Framtiden är ljus, menar Lindqvist.

– Datan kommer bara att bli bättre och bättre under åren vi forskar vidare på det här.