Larians vd Swen Vincke säger i en tråd på X att studions spel inte kommer dyka upp på några spelprenumerationstjänster. Det betyder att det våldsamt populära Baldur's Gate 3 inte kommer till Game Pass eller någon annan prenumeration i första taget.

Swen Vincke skrev inlägget som en del av en tråd där han kommenterar ett omdiskuterat uttalande av Ubisofts vd Philippe Tremblay som i en intervju med Gamesindustry.biz bland annat sa att spelare behöver lära sig att vara bekväma med att inte äga sina spel.

Problemet med prenumerationstjänster, som Swen Vincke ser det, är att det ger ägarna av tjänsten all makt kring vilka spel som går från idé till färdiga spel. Han skriver att han visserligen har förstående för de utvecklare som tar chansen när en prenumerationstjänst betalar, men att han vill se till att det andra ekosystemet – det vill säga att en studio utvecklar ett spel och sedan säljer det direkt till enskilda spelare – inte går förlorat eftersom det är värdefullt.

– Att få en styrelse att godkänna ett projekt drivet av idealism är nästan omöjligt och idealism behöver utrymme att existera, även om det kan leda till en katastrof […] prenumerationsmodellen kommer alltid vara nyttokostnadsanalyser med syftet att maximera vinsten. I en sådan värld är det alltid prenumerationstjänsten som avgör vilka spel som blir gjorda. Tro mig – det vill du verkligen inte.

Baldur's Gate 3 släpptes i augusti 2023 och har hittills varit på rea exakt en gång: Under jul och nyår då kunder kunde snappa upp den mångdubbla Årets spel-vinnaren med 10 procent rabatt.