Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Många utländska komponenter i ryska vapen

Mikrochip och kameralinser till spaningsdrönare – tillverkade i länder utanför Ryssland.

Det är något av det som en grupp kriminaltekniker i Kiev hittar i spillrorna av ryska missilattacker mot Ukraina – trots rådande exportförbud.

Många ryska vapen innehåller utländska komponenter, trots rådande exportförbud. Bild från en tidigare rysk missilattack mot staden Kryvyi Rih.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Långsamt och metodiskt går en grupp kriminaltekniska utredare igenom de rester av en rysk missilattack som forslats till en forskningsanläggning i Kievs utkanter.

Bland de förkolnade spillrorna på anläggningens innergård letar gruppen efter spår av komponenter som sålts av andra länder till Ryssland – trots rådande exportförbud.

Hittills har de ukrainska utredarna identifierat teknologi och komponenter från ett stort antal länder – däribland Turkiet, Kazakstan och Kina.

Annons

Annons

Ett av fynden doldes i en motor i en iransk Shahed-drönare, som hittats efter ett ryskt anfall i Kiev-området. När motorn monterades isär fann kriminalteknikerna en förgasare – märkt med texten "Made in Ireland".

Även utländska mikrochip och kameralinser till spaningsdrönare har hittats bland de fynd som grävts fram ur spillrorna.

Plockar bort märkning på mikrochip

Enligt Oleksij, en av de ukrainska kriminalteknikerna, har ryssarna ibland plockat bort märkningarna på mikrochipen för att dölja var de kommer ifrån. Men det är meningslöst, konstaterar han.

– Om det finns tusentals av dessa mikrochip och de plockar bort några av dem – vilken skillnad gör det då?, säger Oleksij.

Efter det mödosamma arbetet registreras de utländska komponenterna i en databas. Har utländsk teknologi använts i attacker som skördat civila offer utreds det som krigsförbrytelser.

450 utlandstillverkade komponenter

Det är också långt ifrån första gången som utländska komponenter hittas i den ryska vapenarsenalen – trots det exportförbud för teknik som infördes av västländerna kort efter landets fullskaliga invasion av Ukraina.

Enligt en studie 2022 av den brittiska tankesmedjan Rusi innehöll Rysslands militärsystem 450 unika utländska komponenter.

Det handlade bland annat om drönare, kryssningsrobotar och luftvärnssystem, som tillverkats med hjälp av utländska halvledare, mikroprocessorer och signalprocessorer.

Annons

Annons

Till toppen av sidan