Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Den ljugande reportern och andra bedragare

Ny bok berättar om den tyska stjärnreportern Claas Relotius uppgång och fall.

Inbäddat innehåll

Visades filmen ”American sniper” i två år på biografen i Fergus Falls? Svar: nej, det gjorde den inte. Det var bara något som den tyske stjärnreportern Claas Relotius hittade på. Det tyska prestigemagasinet Der Spiegel hade skickat honom till det lilla samhället i Minnesota för att skildra Donald Trumps första tid vid makten. Han fick fem veckor på sig – en våt dröm för de flesta reportrar. Men istället för att göra sitt jobb fabricerade Relotius en historia om en inskränkt håla befolkad av skjutgalna Trump-älskare.

Annons

I veckans avsnitt pratar Ida Ölmedal, Rakel Chukri och Filip Yifter-Svensson om boken ”Den ljugande reportern”, skriven av Juan Moreno, den kollega som 2018 avslöjade Relotius systematiska bedrägeri – han skrev om platser han aldrig varit på, citerade människor han aldrig träffat och intervjuade personer som inte fanns på riktigt.

Annons

Men Claas Relotius är knappast ensam om att ljuga. Det vimlar av bedragare i vår samtidskultur. Anna Sorokin, som tog sig in i New Yorks societet genom att utge sig från att vara en rik arvtagerska, Tindersvindlaren som blåste unga kvinnor på kärlek och pengar, och så förstås Donald Trump som ljög sig hela vägen till Vita huset.

Vad är det som driver dem? Och varför tycks alla vi andra så fascinerade av deras sätt att bluffa sig fram genom tillvaron?

I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker vi kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Du kan lyssna i spelaren ovan, eller där du lyssnar på dina poddar – som Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts. Följ ”Gräv bort Skåne!” i din poddspelare så missar du aldrig ett nytt avsnitt.

Annons

*

Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!

LÄS MER: Arvid Jurjaks recension av ”Den ljugande reportern”.

Annons

Annons

Till toppen av sidan