Hoppa till innehållet

AI-underbarnet: ”Skit in, katastrof ut”

”Skit in, skit ut, sa vi tidigare, men med kraftfull AI som förstärker felen säger vi nu skit in, katastrof ut.”

Så förklarar Patrik Liu Tran, underbarnet från Hässleholm, utvecklingen efter AI:s intåg. Nu ska hans bolag Validio, som filtrerar ut dålig data i realtid, bli en spelare som sätter standarden globalt.

Patrik Liu Tran, är vd och grudare för AI-bolaget Validio.
Här generar han en AI-bild via programmet Midjourney och projicerar den som bakgrund.
Patrik Liu Tran, är vd och grudare för AI-bolaget Validio. Här generar han en AI-bild via programmet Midjourney och projicerar den som bakgrund.Foto: Jack Mikrut
Patrik Liu Tran tillbringar mycket tid på kontoret på Linnégatan i Stockholm. ”Jag har nog aldrig tagit en semesterdag. Men i jul har det varit ganska många röda dagar, då har jag haft lite färre möten och fått lite mer tid att tänka”, säger han.
Patrik Liu Tran tillbringar mycket tid på kontoret på Linnégatan i Stockholm. ”Jag har nog aldrig tagit en semesterdag. Men i jul har det varit ganska många röda dagar, då har jag haft lite färre möten och fått lite mer tid att tänka”, säger han.Foto: Jack Mikrut
Patrik Liu Tran tog sin första akademiska examen redan som 19-åring. Tio år senare driver han sitt egna AI-bolag Validio med omkring 40 anställda och flera internationella kunder.
Patrik Liu Tran tog sin första akademiska examen redan som 19-åring. Tio år senare driver han sitt egna AI-bolag Validio med omkring 40 anställda och flera internationella kunder.Foto: Jack Mikrut

Vi ses en måndag strax före lunch. Patrik Liu Tran har varit på kontoret på Linnégatan på Östermalm i Stockholm sedan i torsdags, non stop. Hans Apple Watch visar att han har sovit i fyra timmar och två minuter det senaste dygnet.

I samband med fotograferingen får jag se ett rum på övervåningen där det förutom en soffa finns en torkställning med nytvättade kläder, ett skrivbord med en dator förstås och lite annat som kan behövas för någon som inte vill bryta sitt ”flow” trots att bostaden bara ligger ett stenkast bort.  

”Ibland måste man bara få saker gjorda och jag tycker att det är väldigt viktigt att hålla deadlines”, säger Patrik Liu Tran, vd och medgrundare i AI-bolaget Validio. 

”Jag har inte tagit en semesterdag på… förresten har jag nog aldrig tagit en semesterdag.  Men i jul har det varit ganska många röda dagar, då har jag haft lite färre möten och fått lite mer tid att tänka.”

Patrik Liu Tran, som tog studenten när han var 16 år och sin första akademiska examen när han var 19, har sin egen syn på balans mellan arbete och fritid.

”Allt handlar om 'trade offs'. Familj och jobb är det jag personligen prioriterar och då måste jag välja bort väldigt mycket annat, typ kompisar och egen hälsa. För mig är detta väldigt balanserat, det här är det jag skulle välja om jag fick välja, och det har jag ju fått.”

Familjen består av sambo och två barn på ett och fyra år. Målet är att lämna på förskolan varje dag.

Nu har det gått drygt 13 år sedan Patrik Liu Tran lämnade Skåne och Hässleholm för att börja plugga på Handelshögskolan i Stockholm. Där gick han ut som kursetta och valde också att doktorera. Samtidigt läste han teknisk fysik med en master i maskininlärning på KTH och jobbade heltid i bank- och finansbranschen. Så det höga arbetstempot är inget nytt. Skillnaden från då är att han nu lägger allt krut på att göra Validio till en global aktör som ska sätta standarden kring hur man jobbar med data så att den går att lita på.

”Det blir allt viktigare i en värld som bygger alltmer på datadrivna tjänster, för om du har dålig data får du dåliga beslut. Skit in, skit ut, sa vi tidigare, men med kraftfull AI som förstärker felen säger vi nu skit in, katastrof ut.”

Patrik Liu Tran tillbringar mycket tid på kontoret på Linnégatan i Stockholm. ”Jag har nog aldrig tagit en semesterdag. Men i jul har det varit ganska många röda dagar, då har jag haft lite färre möten och fått lite mer tid att tänka”, säger han.
Patrik Liu Tran tillbringar mycket tid på kontoret på Linnégatan i Stockholm. ”Jag har nog aldrig tagit en semesterdag. Men i jul har det varit ganska många röda dagar, då har jag haft lite färre möten och fått lite mer tid att tänka”, säger han.Foto: Jack Mikrut

Idén till den lösning som Validio erbjuder fick han redan för tio år sedan. Han förväntade sig att någon av techjättarna skulle sätta tänderna i den, för honom så uppenbart, vita fläcken på kartan. Men efter flera år som rådgivare inom data och AI till styrelser och ledningsgrupper i nordiska storbolag insåg han att han nog skulle behöva göra det själv. 

”Alla bolag ville bli mer datadrivna, men problemet var att de inte litade på sin data.”

Han pekar på en studie som publicerades i Harvard Business Review 2017 som visar att endast 3 procent av företagens data möter grundläggande kvalitetskrav, vilket innebär att 97 procent av all den data som företagen samlar in inte kan användas för affärskritiska ändamål. 

”Företagsledare brukar säga till mig att deras data och AI-projekt känns som svarta hål. Mycket resurser och investeringar går in, men ingenting i form av avkastning kommer någonsin ut. Och det är inte så konstigt att de känner så, för i praktiken misslyckas mer än 80 procent av alla AI-projekt. Och dålig datakvalitet är huvudorsaken till detta”

Dålig datakvalitet, en brist på koordinering mellan de som samlar in data och de som använder den samt att enorma datamängder samlas in som sedan aldrig får se dagens ljus bygger det som Patrik Liu Tran kallar dataskuld. 

”Dataskuld är lite motsatsen till AI. Alla säger att de har AI men ingen har det. Dataskuld har alla men ingen erkänner det.”

Validio, som han grundade 2019 tillsammans med Urban Eriksson, löser bolagens utmaningar i tre steg. För det första handlar det om att prioritera data efter dess relevans för verksamheten, därefter om att se till att datan valideras på ett automatiserat sätt och slutligen om att se till att de identifierade dataproblemen åtgärdas. Men eftersom verksamheter förändras är detta ett ständigt pågående arbete.  

Sommaren 2022 tog Validio in 15 miljoner dollar, motsvarande 150 miljoner kronor, i en nyemission. Såddrundan, som endast tog sex dagar att genomföra, leddes av riskkapitalbolaget Lakestar med bas i Schweiz men i den kändistäta investerarskaran fanns även Zlatan Ibrahimović.

Hur många kunder Validio jobbar med i dag vill han inte avslöja men berättar att de sedan tidigare har europeiska kunder såsom Truecaller, en mobilapp för nummerupplysningstjänster, bud- och boxbolaget Instabee och fastighetsappen Comparis. Numera är fokus också inställt på USA. Nyligen var Patrik Liu Tran där för att träffa Offerfit, ett bolag som jobbar med AI-baserade rekommendationer till marknadsföringsteams för att optimera försäljningen. Han visar en video med kundreferenser där Offerfit berättar om varför de valde Validio framför andra lösningar på marknaden. 

”Feedbacken på produkten har varit väldigt bra”, konstaterar Patrik Liu Tran.

Ett annat amerikanskt bolag som nyligen blivit kund är AB Carval, som är en del av finansbolaget Alliance Bernstein.

”Vi riktar oss mot allt från scale-ups till storbolag i alla branscher.”

Världens första reglering kring AI, EU:s AI-akt, spelar honom också väl i händerna. 

”Behovet av vår lösning växer hela tiden och AI-akten lagstiftar till och med att bolag som tillämpar AI-system med högriskklassning, vilket omfattar många tillämpningsområden, måste ha validering på plats för att säkerställa kvaliteten av data. I praktiken är det väldigt få bolag som skulle uppfylla lagkraven i dag, så de har mycket förbättringsarbete framför sig innan lagen träder i kraft”, säger Patrik Liu Tran.

Om efterfrågan inte sätter gränserna för tillväxten kan kulturen göra det, menar Patrik Liu Tran. I Validio är det phd som gäller, men inte med betydelsen filosofie doktor utan passion, hunger, determination. 

”Det är phd of life, men h:et står också för humbleness.” 

Patrik Liu Tran tog sin första akademiska examen redan som 19-åring. Tio år senare driver han sitt egna AI-bolag Validio med omkring 40 anställda och flera internationella kunder.
Patrik Liu Tran tog sin första akademiska examen redan som 19-åring. Tio år senare driver han sitt egna AI-bolag Validio med omkring 40 anställda och flera internationella kunder.Foto: Jack Mikrut

Själv har han en ödmjuk inställning till sin första entreprenörsresa och tar hjälp av personer med tidigare erfarenheter, såväl internt som externt, för att slippa trampa i välkända fallgropar. Genom Prins Daniels Fellowship fick han Gustav Söderström, 'co-president' och produktchef på Spotify, som sin mentor. Fredrik Lind, ängelinvesterare och tidigare senior partner på McKinsey och BCG, är också Patrik Liu Trans mentor. 

”Det är ovärderligt att få ta del av deras erfarenheter.”

Tidigare i karriären har hans unga ålder ifrågasatts och Patrik Liu Tran, som fyller 30 i år, berättar om att folk han haft möte med undrat om han ens gått ut gymnasiet eller om han är där som prao-elev. 

”I dessa lägen börjar man på ett slags minus, men om man lyckas vända det och komma över tröskeln blir folk positivt överraskade”, säger han och reflekterar över ålder. 

”Vi har ju vår ålder i passet men om man tittar på arbetsålder, och tar hänsyn till att jag kört på i 300 procents arbetstakt sedan jag var 16 så är jag kanske i medelåldern nu.”

Vi avslutar intervjun med en trendspaning där han beskriver hur AI kommer att förflyttas från att vara ett arbetsverktyg till att ta över hela avdelningar på företag. 

”Idag snackar vi om att använda AI som 'co-pilot', att exempelvis ta hjälp av Chat GPT. I nästa generation kommer du att karva ut specifika arbetsuppgifter som är så väldefinierade att AI:n själv klarar av dem fullt ut. Då har du en 'AI-worker' som jobbar parallellt med dig. Det kommer handla om hela avdelningar som är helt AI-drivna.”

 

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera