Hundratals soldater flyr Myanmar

TT TT-AFP

Publicerad 2024-01-19

Myanmariska soldater marscherar i huvudstaden Naypyidaw. Arkivbild.

Nästan 300 myanmariska soldater har flytt till Indien när rebellstyrkor avancerar i Myanmar, enligt indiska uppgifter.

Strider har rasat i Myanmar i flera månader sedan flera stora motståndsgrupper från landets minoritetsgrupper gjort gemensam sak mot den styrande militärjuntan.

I områdena närmast gränsen till Indien i väst har rebellgruppen Arakans armé (AA) avancerat. Under den senaste veckan säger den sig ha tagit kontroll över den större staden Paletwa och flera militärbaser.

Totalt 276 myanmariska soldater korsade i onsdags gränsen till den indiska delstaten Mizoram, berättar en officerare inom Indiens paramilitära styrkor för AFP.

Ytterligare flera hundra soldater har sökt tillflykt i Indien under de senaste månaderna, enligt tidigare uppgifter i indiska medier. Två myanmariska militärflygplan har varit i Mizorams delstatshuvudstad Aizawl och hämtat hem soldater.

Förra veckan kom besked om en vapenvila i Myanmar, som militärjuntan och flera av de stora rebellgrupperna sade sig ha skrivit under efter samtal med kinesisk medling. Den omfattar dock primärt Shanstaten i öst och inte gränsområdena i väst, där strider har fortsatt att rasa.