Skyttedal petas från EU-listan – ville kandidera för SD

Publicerad 2024-01-19

Sara Skyttedal petas från KD:s EU-lista.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har hon erbjudit sig att kandidera för Sverigedemokraterna – något partiet inte tolererar.

KD:s verkställande utskott och partistyrelse ska enligt källor ha suttit i krismöten om turbulensen de senaste dygnen.

Stormen kring KD-toppen Sara Skyttedal fortsätter. Från att ha varit partiets förstanamn till EU-valet stryks hon hastigt från partiets lista.

I en kortfattad kommentar meddelar partiet att de inte längre har förtroende för Skyttedal.

”Bakgrunden är att det har kommit till vår kännedom att hon har sökt möjligheter till uppdrag hos ett annat parti. Hon har därutöver redogjort för agerandet på ett sätt som gör att det inte längre finns förtroende”, säger partisekreterare Liza-Maria Norlin i ett mejl till TT.

Skyttedal kontaktade SD

Bakgrunden till turbulensen är enligt uppgifter till Aftonbladet att Skyttedal har tagit kontakt med Sverigedemokraterna och erbjudit sig att kandidera för dem istället. Kontakten ska ha skett i höstas under den infekterade striden om vem som skulle toppa KD:s lista till EU-valet.

Skyttedal drog då tillfälligt tillbaka sin kandidatur till EU-valet, detta efter att hon hamnat på plats två på partilistan. Enligt uppgifter till Aftonbladet var det under denna tid som hon kontaktade Sverigedemokraterna och erbjöd sig att kandidera för dem i EU-valet i stället.

– Om man företräder ett parti kan man inte samtidigt ha budgivning med ett annat, säger en källa.

Sara Skyttedal.

Ska hålla presskonferens om turbulensen

Skyttedal återtog senare förstaplatsen på KD:s lista, detta efter att partifullmäktige beslutat att gå emot valberedningens beslut.

Skyttedals agerande ska ha diskuterats i Kristdemokraternas partistyrelse. Partistyrelsen träffades under torsdagen i ett extrainsatt möte, tidigare ska även partiets verkställande utskott haft möte om turbulensen.

– Jag konstaterar att förtroendet är förbrukat för henne som toppkandidat, säger partiledaren Ebba Busch när hon möter medier i Riksdagens kammarfoajé.

Hon säger att uppgifterna varit kända sedan i höstas. Hon vill inte gå in på vilket parti hon kontaktat och vilken typ av kontakter som tagits.

Kvar i Kristdemokraterna

Sara Skyttedal petas bara som toppnamn på EU-listan, hon utesluts inte från partiet.

Skyttedal är fåordig om petningen.

"Jag kommer berätta vad som hänt med mina ord, men inte idag", skriver hon på plattformen X.

Kristdemokraterna kommer att hålla en presskonferens klockan 10.45. Där ska man enligt Busch presentera ett förslag om ett nytt förstanamn.

Enligt SVT Nyheter kommer debattören Alice Teodorescu Måwe stå som förstanamn på KD:s EU-lista.

Efter beskedet drar SVT i bromsen för programmet "Teodorescu & Suhonen". SVT uppger för Aftonbladet att man nu letar efter en ersättare för Teodorescu.

Aftonbladet söker KD, SD, Sara Skyttedal och Alice Teodorescu Måwe.

Alice Teodorescu Måwe.