Hanif Bali polisanmäld efter inlägget på X: ”Borde inte ta åt sig”

Publicerad 2023-11-23

Hanif Bali.

Studenten Bachar Garar, 22, pekades felaktigt ut som känd gängkriminell med barnsoldater.

Nu har han polisanmält den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali.

– Jag och min familj är mycket oroliga, säger Bachar Garar.

Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantessons frågestund i Göteborg avbröts i förtid efter att personer buat och anklagat dem för att ha blod på sina händer. I publiken fanns också propalestinska demonstranter.

På plattformen X spred Expressenkolumnisten och den tidigare M-ledamoten Hanif Bali ett klipp på en man som leds ut av polis.

Bali skriver att mannen på filmen är en del av den ökända Ali Khan-klanen som ”tagit en paus från att leda sitt narkotikaimperium med barnsoldater och börjat engagera sig för palestinska barn”.

Men egentligen heter han Bachar Garar och är en 22-årig student, vilket den kommunistiska tidningen Proletären var först med att rapportera om.

Han är vice ordförande för European Palestinian Youth Union och var på plats för att protestera mot regeringens agerande under den pågående Gazakrisen.

”Vi agerade på ett helt vanligt sätt för att få Ulf Kristersson att förstå att hans agerande är fel. Vi uttryckte tydligt vårt motstånd mot folkmordet som pågår i Gaza och uppmanade honom att fördöma det samt rösta för eldupphör”, skriver han i ett mejl.

Hur ser du på ditt eget agerande under frågestunden, man ser på videon att du leds ut av polis?

”Som jag tidigare delade på Facebook, så känner jag stolthet över att fortsätta tala för de drabbade i Gaza. Jag kommer inte vara tyst när statsministern och regeringen, som representerar mig, stödjer det pågående folkmordet”, skriver han fortsätter:

”Mina känslor delas av många andra svenska medborgare. Det är viktigt att någon säger detta direkt till dem, vilket jag gjorde”.

Bachar Garar.

Har polisanmält

Bachar Garar säger att han är mycket orolig över att förväxlas med en gängkriminell och att det ska drabba honom eller hans familj.

”Det är otroligt hur en hög politiker så enkelt kan peka ut någon på det sättet utan säkra bevis”, skriver han och fortsätter:

”Eftersom min bild spreds i samband med påståenden om att jag var en ledare för ett kriminellt gäng, kan det medföra hot mot mitt liv och felaktiga uppfattningar om min identitet”.

Han uppger också att han under torsdagen polisanmält Hanif Bali för förtal.

”Jag hoppas verkligen att polisen tar ärendet på allvar. Förhoppningsvis kommer de som utsatte mig och min familj för hot att få konsekvenser”, skriver han.

Efter händelsen delade Bali ett nytt inlägg. Där förklarar han att det har blivit fel.

Bali: ”Borde inte ta åt sig”

Hanif Bali anser inte att Bachar Garar blivit förtalad.

– Nu är det nämligen så att om man tittar på det rent juridiskt är det snarare den utpekade gängledaren som blir förtalad och inte den här personen i fråga, men det är kanske bra att han får lite rättslig prövning och kan känna sig trygg med det, säger han.

Ångrar du tweeten?

– Den var ju felaktig. Den så kallade gängledaren var inte där så då tog jag bort den, så det är alldeles uppenbart. Det är som alla andra publikationer som görs och det blir fel det är klart man önskar det vore rätt från början.

Han hävdar att han och hans familj utsatts för hot efter den här tweeten, hur ser du på det?

– Det låter nog ganska osannolikt att det är på grund av den tweeten. Han får nog leda det i bevis lite.

Han är upprörd över att han blir anklagad för att vara en gängledare som tagit en paus från sitt knarkimperium med barnsoldater, vad tänker du om det?

– Om han inte heter Ali Khan borde han inte ta åt sig, säger Hanif Bali.

Följ ämnen i artikeln