Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KD-ledaren Ebba Busch kommenterar petningen av KD-profilen Sara Skyttedal. Foto: Christine Olsson/TT

Ebba Busch (KD): ”Förtroendet är förbrukat”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas förtroende för toppnamnet Sara Skyttedal är förbrukat. Det säger partiledaren Ebba Busch efter nyheten om att Skyttedal petas från partiets EU-vallista.

Enligt Busch har Skyttedal haft kontakter med ett annat parti om ”någon typ av uppdrag”.

Sara Skyttedal ersätts av debattören Alice Teodorescu Måwe som Kristdemokraternas förstanamn på valsedeln i vårens val till Europaparlamentet. Det kunde SVT avslöja på fredagen.

– Partistyrelsen beslutade igår att vi inte längre har förtroende för Sara Skyttedal som toppkandidat i EU-valet, sade partiledare Ebba Busch (KD) under fredagsmorgonen.

Enligt uppgifter till SVT är anledningen att Skyttedal ska ha sökt sig till Sverigedemokraterna och erbjudit sig att istället kandidera för dem i EU-valet.

Fick veta under hösten

Enligt Ebba Busch fick partiet under hösten information om att Sara Skyttedal haft kontakter med ett annat parti ”om någon typ av uppdrag”.

– Men det är först nu som vi har haft en bild som gjort det möjligt för oss att ta beslut i frågan, säger hon.

Beslutet att peta Skyttedal beror också ”på vilken typ av kontakter [...] och på vilket sätt de kontakterna har hållits”, säger Ebba Busch.

Uppgifter: Sökte sig till SD – fick nobben

Efter att ha sökt sig till Sverigedemokraterna ska Skyttedal ha fått nobben av partiet, som enligt uppgifter till SVT inte visat något intresse för att lyfta in henne som kandidat inför EU-valet.

– Hon kommer inte att kandidera för oss på någon lista, det har aldrig vid något tillfälle varit aktuellt för oss att hon skulle göra det, säger en SD- källa med insyn.

Skyttedal har själv nekat till uppgifterna när hon konfronterats av partiet och Ebba Busch har inte velat kommentera de specifika detaljerna i frågan.

– För oss har det relevanta inte varit vilket parti hon haft kontakt med utan det faktum att hon som sittande europaparlamentariker har sonderat med annat parti.

Skyttedal: ”Kommer berätta”

Sara Skyttedal har ännu inte kommenterat uppgifterna, men skriver på X, tidigare Twitter, att hon kommer ge sin version av händelserna.

”Jag kommer berätta vad som har hänt med mina egna ord, men inte idag”, skriver hon.

Hör Ebba Busch svara på frågor om petningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.