Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om civilförsvaret – kan man vägra civilplikt? Se MSB:s generaldirektör svara på frågor om civilförsvaret. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu aktiveras civilplikten – de berörs

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 19 januari återaktiveras civilplikten i Sverige, och i första skedet det handlar om räddningstjänstområdet. I ett nästa steg har regeringen pekat ut elförsörjningen.

– De områdena måste funka, vi måste ha infrastruktur. Men också skola och vård, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB.

Syftet med att återaktivera civilplikten är att stärka totalförsvaret, och det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som har fått ansvar för att påbörja arbetet inom räddningstjänsten.

– Människor som redan jobbar inom de här områdena kommer redan vara inne i försvaret och då måste vi kunna plikta in andra, säger Charlotte Petri Gornitzka.

FÖRSVARETS OLIKA DELAR

CIVILFÖRSVAR

Det civila försvaret består av myndigheter, kommuner, regioner, företag, organisationer och privatpersoner som tillsammans stärker landets motståndskraft vid krigsfara eller krig.

MILITÄRT FÖRSVAR

Det militära försvaret består av Försvarsmakten och Hemvärnet samt ett antal andra myndigheter. Försvarsmaktens huvuduppgift är att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp

TOTALFÖRSVAR

Totalförsvar är termen som innefattar både militärt- och civilt försvar. Det är all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.