Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glenn Solberg

Resultaten som skakar om EM

Spanien åkte ut i gruppspelet.

Norge har i princip spelat bort sin chans att nå semifinal.

Skrällarna haglar i handbolls-EM.

– ”Ouch, vad är det som händer” tänker man ju, säger Max Darj. 

Norge är i princip ute ur EM.
Foto: Claudio Thoma/Bildbyrån
Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Max Darj tror de utökade mästerskapen bidrar till jämnheten.
Foto: Marcus Brandt/AP

Handbolls-EM i Tyskland har varit en speciell turnering så här långt. I alla fall på så sätt att publiken bjudits på flera skrällar redan under turnerings första gruppspel och den inledande omgången av mellanrundan. 

Allt började med att Färöarna snodde med sig en poäng av Norge i den andra omgången. Ett resultat som den förre danske landslagsspelaren Joachim Boldsen kallade för ett ”pinsamt fiasko”.

Därefter har Schweiz tagit poäng av regerande olympiska mästarna Frankrike och Spanien, som tog EM-silver för två år sedan och VM-brons i fjol, åkte ut redan i det första gruppspelet. 

– ”Ouch, vad är det som händer” tänker man ju. Man är van vid att topplagen kommer in med mycket poäng och självförtroende till mellanrunda, säger svenska mittsexan Max Darj. 

– Men det tyder väl kanske på att handbollen växer och blir roligare för publiken. Att det blir mer ovisst och det är roligt, fortsätter han. 

”Kul att sporten växer”

Darj tror bland annat att de utökade turneringarna har bidragit till att öka jämnheten. 

– Man får in mer lag och kanske breddar handbollen på så sätt. Man känner att man kommer in och har chansen när man möter topplag. Det är bra för sporten, säger han. 

Lagkamraten Eric Johansson har även han följt hur Norge och Spanien har misslyckats i EM.

– Jag tror inte Norge är nöjda med resultaten. Jag vet hur bra de kan vara när det sitter. Jag tror inte de är supernöjda med hur det har blivit. De har haft lite oflyt också, förlorat med en boll och spelat lika, säger han. 

Glenn Solberg: ”Då kommer de andra i kapp”

Förbundskapten Glenn Solberg betonar att ett Europamästerskap är mycket tufft och jämnt. Skillnaden mellan att gå vidare och slåss om medaljerna till att bli tolfte lag i turneringen är små, tycker han. 

– Fler och fler länder kommer fram. Jag tycker det är kul att sporten växer och det är bara positivt att den är under utveckling. Då hänger vi med.

Glenn Solberg har själv försökt bygga ett svenskt landslag som ständigt vill utvecklas och inte bli nöjda i jakten på nya framgångar när handbollen får allt större spridning och konkurrensen i toppen blir ännu hårdare. 

– Jag har försökt att bygga en kultur där alla tänker på att bli bättre varje dag. En utvecklingskultur. Vi vet att om vi tror att det vi gör i dag håller i morgon kommer de andra ikapp. Det finns exempel både som spelare och lag, säger Sveriges förbundskapten. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.