Attacker nära sjukhus i Khan Yunis

TT

Publicerad 2024-01-19

Flyganfall och skottlossning rapporteras nära ett sjukhus i staden Khan Yunis i södra Gaza på fredagsmorgonen. Arkivbild från staden.

Flyganfall och skottlossning rapporteras nära ett sjukhus i staden Khan Yunis i södra Gaza på fredagsmorgonen.

Samtidigt uppger en medlem av Israels krigskabinett att den gisslan som hålls fången av Hamas endast kan befrias genom ett avtal om vapenvila.

Intensiv artillerield pågick under fredagsmorgonen nära Nasser-sjukhuset i Khan Yunis, skriver The Guardian. Sjukhuset är det största som fortfarande fungerar i södra Gaza – ett område där många medlemmar och ledare inom terrorstämplade Hamas gömmer sig, enligt israeliska uppgifter.

Samtidigt meddelar en av medlemmarna i Israels krigskabinett att endast ett avtal om vapenvila kan leda till att den israeliska gisslan som hålls av terrorstämplade Hamas kan släppas.

Det tv-sända uttalandet av Gadi Eisenkot, som är landets tidigare arméchef, tyder på en växande spricka mellan landets militära och politiska toppskikt, under ledning av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Netanyahu meddelade å sin sida på torsdagen att han motsätter sig skapandet av en palestinsk stat efter kriget mot Hamas – ett besked som strider mot USA:s mål om en tvåstatslösning i regionen.

– Jag blockerade ett försök att tvinga in oss i en verklighet som skulle skada staten Israel, sade Netanyahu under en presskonferens.

Från amerikanskt håll har såväl president Joe Biden som utrikesminister Antony Blinken tydligt meddelat att en tvåstatslösning måste vara ett framtida mål.