SD varnade KD om Skyttedals dubbelspel: ”Snor inte kandidater från varandra”

Publicerad 2024-01-19

Sverigedemokraterna ska ha slagit larm till Kristdemokraterna om Sara Skyttedals erbjudande, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det skulle skada förtroendet enormt inom Tidöpartierna om man snor kandidater från varandra, säger en SD-källa.

Skyttedals utsikter för att kandidera för SD istället för KD bedöms enligt Aftonbladets källor som små.

Kristdemokraterna har de senaste dygnen suttit i krismöten om partitoppen Sara Skyttedals agerande.

I morse meddelade partiet att man inte längre har förtroende för Skyttedal – detta eftersom hon sökt sig till ett annat parti. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om att hon erbjudit Sverigedemokraterna att stå på deras EU-lista.

En centralt placerad SD-källa säger att partiet slog larm till KD om Skyttedals erbjudande. Detta eftersom det inte skulle se bra ut om Tidöpartierna tar varandras toppnamn.

– Att SD skulle gå bakom ryggen på KD, som är ett samarbetsparti, skulle nog anses vara riktigt illa för förtroendet för varandra, säger källan.

– Om någon vill gå över så måste det skötas på ett mycket snyggare sätt, där man först informerar sitt parti.

Sara Skyttedal efter EU-valet 2019.

”Hon anses bråkig”

Sverigedemokraterna har ännu inte spikat sin EU-lista, men enligt en SD-källa finns det inget som talar för att den sittande partitoppen Charlie Weimers inte skulle vara förstanamnet. En detalj i sammanhanget är att Weimers tidigare tillhörde Kristdemokraterna men bytte till Sverigedemokraterna efter att ha värvats till partiet 2018.

– Skulle Skyttedal få en plats på EU-listan är det många som blir förbannade. Hon anses bråkig och har dessutom en liberal inställning till cannabis, säger en SD-källa.

Det finns enligt Aftonbladets uppgifter flera andra namn i SD som visat intresse för att representera partiet i parlamentet. Bland andra Jessica Stegrud.

– Att Skyttedal skulle peta någon av dessa skulle skapa turbulens inom partiet, säger SD-källan.

Förtroendeskadligt

Ebba Busch säger att Kristdemokraterna har känt till Skyttedals erbjudande en tid och att de har haft dialog med henne sedan i höstas.

– Det här sättet att agera på är förtroendeskadligt och är inte förenat med att ha vårt förtroende att söka nytt förtroende på vår valsedel.

Aftonbladet har utan framgång sökt Sara Skyttedal. På X, tidigare Twitter skriver hon:

”Jag kommer berätta vad som hänt med mina ord, men inte i dag”.

Aftonbladet har även sökt Sverigedemokraterna om turerna kring Skyttedal.

”Vi har inget att kommunicera kring detta. Låter som en sak för personen ifråga att uttala sig om i så fall”, säger Ludvig Grufman, pressekreterare för Sverigedemokraterna, i ett sms.

Följ ämnen i artikeln