Mark Zuckerberg vill skapa AI som kan tänka som en människa

Med öppen källkod?

Postat:
11:39 - 2024-01-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
12

Facebook-grundaren och Meta-chefen Mark Zuckerberg vill skapa artificiell generell intelligens (AGI), vilket enkelt uttryckt är en hypotetisk AI som kan lära sig utföra samma intellektuella uppgifter som en människa tack vare en människoliknande intelligens.

Att skapa AGI är huvudmålet för flera forskare och utvecklare inom artificiell intelligens, likt OpenAI, Google Deepmind och Anthropic. Det förekommer en debatt bland experter kring när artificiell generell intelligens kan uppnås.

Vissa anser att det kommer vara möjligt att uppnå AGI inom några år eller årtionden, medan andra tror att det kommer ta ett århundrade. Ett fåtal menar att det överhuvudtaget inte är möjligt. AGI har inget med självmedveten AI att göra.

Meta har omstrukturerat sina AI-team för att snabbare kunna nå målet. Zuckerberg har senaste tiden varit alltmer fokuserad på artificiell intelligens. Han påstår att det långsiktiga målet inte bara är att skapa AGI utan även att släppa källkoden för projektet på ett ansvarsfullt vis. Enligt Zuckerberg bygger Meta nu ut en enorm infrastruktur för AI, men han påpekar samtidigt att han fortfarande tror på Metaverse.