Shutterstock

Jorden har fått ett meddelande från 16 miljoner kilometer ut i rymden

Meddelandet färdades 40 gånger avståndet mellan månen och jorden på bara 50 sekunder, vilket kan vara banbrytande, enligt Nasa.

En vibrerande stråle som skär en rak linje genom kosmos och hela vägen ned till den amerikanska staden San Diego.

Det kan låta som ett ufos första försök att kontakta mänskligheten.

Men det är tvärtom mänskligheten som har tagit kontakt med ett föremål som befinner sig ofattbart långt ute i rymden.

Milstolpe för rymdkommunikation

I oktober 2023 skickade Nasa upp rymdfarkosten Psyche för att undersöka en metallrik asteroid med samma namn mellan Mars och Jupiter.

Men ombord på Psyche finns också en toppmodern kommunikationsteknik som testar hur långt vi kan kommunicera med rymden från jorden.

Nasa använder vanligtvis radiovågor för att kommunicera med rymdfarkoster som befinner sig längre bort än månen, men den här gången har man i stället provat en kraftfull laser som använder ljus som kommunikationsmedel.

Laserkommunikation kan överföra enorma mängder data i aldrig tidigare skådade hastigheter. Med tekniken kan man införliva data i ljusvågors svängningar och koda en optisk signal som kan skicka meddelanden via infraröda strålar som är osynliga för människor.

Lasern som är monterad på Psyche kan ta emot meddelanden från jorden, tolka dem och svara genom att kommunicera tillbaka.

Nasas Psyche-romfartøy et par uker før oppskytingen i oktober 2023. Den gullkledde lasermottageren ses i midten, montert til fartøyet.

© NASA/Ben Smegelsky

Nu har de lyckats få kontakt med Psyche som befinner sig ofattbara 16 miljoner kilometer bort – ungefär 40 gånger längre bort än månens avstånd från jorden.

Det tog ljuset cirka 50 sekunder att färdas från rymdfarkosten till Haleteleskopet vid Caltechs Palomarobservatorium.

"Att lyckas skicka det första meddelandet med ljus är en av många kritiska milstolpar som banar väg för optisk kommunikation med högre hastigheter än radiovågor", förklarar Trudy Kortes, som är direktör för teknikdemonstrationer vid Nasa, i ett pressmeddelande.

Rymdsonden Psyche färdplan
© NASA/JPL-Caltech/ASU/Shutterstock

Färden till Psyche tar mer än tre år

Signalen var både snabbare och starkare än traditionell radiokommunikation, och tekniken kan komma att förändra hur rymdfarkoster kommunicerar.

Nasa anser att optisk kommunikation har en enorm potential som det primära sättet att bland annat direktsända videobilder från Mars och andra avlägsna hörn av universum.