Annons

Annons

Annons

Säkerhetsläget i Europa

Estland pekar ut kinesiskt fartyg för kabelbrott

Ett kinesiskt fartyg tros ligga bakom det misstänkta sabotaget mot bland annat en svensk-estnisk telekomkabel på Östersjöns botten. Det säger Estlands försvarsminister Hanno Pevkur till SVT.

Estlands försvarsminister Hanno Pevkur. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pavel Golovkin

Annons

Det Hongkongflaggade fartyget Newnew Polar Bear ska ha släpat sitt ankare efter sig och på så sätt skapat spår i botten mellan den skadade infrastrukturen, berättar ministern.

– Alla de här incidenterna med en finsk kabel, en gasledning och en svensk datakabel, hänger ihop, säger Hanno Pevkur till SVT.

Han misstänker att fartyget agerat medvetet.

– Vi är fortfarande i utredningsfasen men låt oss vara ärliga: om du har ett ankare som hänger löst i mer än 100 nautiska mil (185 kilometer), då är det inte särskilt sannolikt, det är svårt att tro att det bara var en olycka, säger han.

Annons

Annons

Utredarna har en bra bild av vad som har hänt och det hänger nu på att Kina och rederiet som äger fartyget samarbetar för att de ska komma vidare i utredningen, enligt Hanno Pevkur.

Brottet på telekommunikationskabeln mellan Sverige och Estland upptäcktes den 8 oktober. Skadorna bedöms ha uppstått ungefär samtidigt som de på en gasledning och en kommunikationskabel mellan Finland och Estland.

Tre dagar innan upptäckten lade det kinesiska fartyget till vid flottbasen Baltijsk i den ryska exklaven Kaliningrad, skriver The Barents Observer

Redan tidigt i utredningen sade Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) att yttre påverkan låg bakom skadan på den svensk-estniska kabeln.

Den svenska försvarsmaktens fartyg HMS Belos har varit på plats för att undersöka kabelbrottet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan