Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-05 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ge-skatterabatt-till-batterier-for-all-lagring-av-energi/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ge skatterabatt till batterier för all lagring av energi”

Under vinterhalvåret måste batterier i villor laddas med annat än el från till exempel solpaneler, menar insändarskribenten som uppmanar Skatteverket att ändra sig.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Skatteverket gör en orimlig tolkning som gör att försäljningen av batterier till privatpersoner tvärnitat. Ändra skrivningen och ge skatterabatt till batterier för all lagring av energi, skriver Johan S-Jensen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Just nu har ingen rätt till skattereduktion för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi. Med Skatteverkets förtydligande från den 3 januari av tolkningen av så kallat grönt avdrag för lagring av energi har ingen rätt till sådan skattereduktion.

Den nya ordalydelsen på Skatteverkets hemsida är: ”Om batteriet helt eller delvis används för andra ändamål än att lagra den egenproducerade elen, är kraven för rätt till skattereduktion inte uppfyllda.”

På våra breddgrader använder vi halvårsvis inte batterier alls för lagring av egenproducerad el av den enkla anledningen att det inte blir någon energi över till att ladda batteriet med. Batterier mår inte bra av att stå tomma.

Därför är de försedda med en automatisk stödladdning som träder i kraft vid behov. Det kan hända flera gånger per dygn. Denna stödladdning kan inte ske med egenproducerad energi. Alltså får Skatteverkets förtydligande konsekvensen att kraven för rätt till skattereduktion inte är uppfyllda. Vi inser alla att detta inte kan ha varit politikernas intention, men var ska gränsen dras?

Min slutsats är att Skatteverkets förtydligande måste ändras. Föreningen Svensk Solenergi har gjort en annan tolkning av lagtexten än Skatteverket. Det är en i mina ögon sund tolkning som går ut på att batteriet får användas till annat än enbart lagring av egenproducerad energi.

Eftersom texten behöver ändras, bör man ha följande i åtanke:

1. Energiproduktion som helhet är inte i samklang med konsumtion. Lagring av energi behövs enbart av denna anledning.

2. Lagring av energi bör ske så nära konsumenterna som möjligt. Då kan man jämna ut och öka flödet i det befintliga kraftnätet.

3. Om kraftnätet i dag är dimensionerat för överföringstoppar bör det vara möjligt att använda utrymmet mellan topparna till att lagra energi i decentraliserade energilager.

4. Priset på elenergi kommer att stabiliseras med energilager.

5. Den näst intill outsinliga solenergin behöver skördas och lagras. Det är inte viktigt hur den lagras. Det är inte viktigt vem som lagrar den. Det är inte ens viktigt hur effektivt den lagras. Det som är viktigt är att energin lagras.

6. Möjligheten till arbitrage och att erbjuda stödtjänster för balansering av elsystemet hjälper till att främja alla punkterna ovan.

7. Att använda sitt batteri till arbitrage eller stödtjänster innebär fortfarande lagring av energi. Skillnaden är att det inte alltid är den egenproducerade energin.

8. Att använda sitt batteri till arbitrage eller stödtjänster innebär att en stor mängd hemmabatterier faktiskt gör nytta även på vinterhalvåret, i stället för att bara stå med stödladdning.

9. Den extra inkomst som arbitrage eller att upplåta sitt batteri till stödtjänster innebär, medför även tillskott i stadskassan.

Som jag ser det finns bara fördelar med att fler som lagrar energi hemma. Ju fler, desto bättre för hela samhället. Att vi har ett så pass generöst stödsystem för lagring av energi har gjort att stora delar av befolkningen blivit medvetna om möjligheterna.

Att hävda att batterierna inte får användas till annat än lagring av egenproducerad energi gynnar inte omställningen från fossil energi alls. Tvärtom får det hela fossilindustrin, med alla sina lobbyister, att applådera.

Oklarheterna kring tolkningen av lagtexten kommer att stoppa upp privatpersoners investeringar i hemmabatterier omedelbart. Det är därför viktigt att detta rättas till och tydliggörs så fort det bara går. En långbänk, av ena eller andra anledningen, eller en onödig prestigekamp behövs inte nu.

Decentraliserade energilager är helt enkelt väldigt bra att ha i ett samhälle, oavsett vem som skördat energin och oavsett vem som kommer att konsumera den.

Det behövs en omfattande utbyggnad av lagringskapacitet i hela världen. Låt oss medborgare fortsätta med vår iver att skaffa energilagring i hemmen. Tillåt skattereduktionen, även till lagring av ”annat”.

Ändra tolkningen och texten på er hemsida nu, Skatteverket!

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Fredrik Sandberg/TT