Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nato håller under våren sin största övning sedan kalla kriget – så ser övningsscenariot ut. Foto: SVT/ Fredrik Larsson

Skarpa moment i stor Natoövning: Trupptransporter genom Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nato håller under våren sin största övning sedan kalla kriget.

SVT kan nu berätta att för svensk del innebär övningen också skarpa operationer – när tusentals amerikanska soldater ska transporteras till Finland genom Sverige.

– Det här är ett scenario vi måste kunna hantera, säger Försvarsmaktens operationschef Carl-Johan Edström.

Övningsserien Steadfast Defender involverar 90 000 soldater och är den första storskaliga övningen av Natos planer på försvar mot en rysk attack sedan Kalla kriget.

– Övningsscenariet går ut på att det sker en upptrappning som har resulterat i att det genomförs direkta stridshandlingar uppe i norra Skandinavien, säger Carl-Johan Edström.

Tusentals soldater

I ett av övningsmomenten har Ryssland gått till angrepp Finland, vilket fått Nato att aktivera artikel 5 om kollektivt försvar. I samband med detta scenario kommer tusentals amerikanska soldater transportera sig från Norge, via Sverige, till Finland.

– Det är till viss del ett skarpt moment och det är första gången vi får göra det i lite större omfattning, och för oss är det väldigt bra att få möjlighet att delta i övningen av kollektivt försvar, säger Carl-Johan Edström.

Kommer märkas

Truppförflyttningen är i praktiken en övning av det som kallas för värdlandsstöd – att ta emot hjälp utifrån – kommer märkas i civilsamhället i de aktuella delarna av norra Sverige. Momentet bär namnet ”Immediate Response” och sker i mars-april.

– Numerärt är det upp mot en brigadstorlek, så det är ett antal tusen man. Sedan är det väldigt mycket fordon. De stora utmaningarna är att säkerställa att själva förflyttningen på marken går säkert till och att vi inte stoppar igen alla vägar. Men också att säkerställa logistik i form av mat, drivmedel och platser där man kan stanna och göra dygnsvila för så här många människor.

Finns det risk för att en så här stor övning ökar konfliktnivån i regionen?

– Nej, det gör det inte. I det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i just nu med Rysslands agerande i Ukraina men även i närområdet, så är det väldigt viktigt att vi säkerställer att vi kan öva Natos regionala planer och det kollektiva försvaret, att vi genomför den här typen av verksamheter i avskräckande effekt.

Fakta Steadfast Defender

Steafast Defender är en övningsserie under vintern och våren 2024 där Natos nya regionala försvarsplaner övas för första gången. Totalt omfattar medverkar 90 000 personer från Natos medlemsländer och Sverige.

Den första halvan av övningsserien sker på Nordkalotten och inbegriper bland annat storövningen ”Nordic Response” i Norge där Sverige deltar med 4 500 personer. Kort efter Nordic Response sker truppförflyttningen från Norge till Finland, via Sverige, som kallas ”Immediate Response”.

Den andra halvan av övningsserien Steadfast Defender sker i första hand i Centraleuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.