Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therese Fagerstedt, presschef i Försvarsmakten: ”ÖB fick lite tid över”. Foto: SVT

Presschefen: ”ÖB fick lite tid över”

Publicerad

Överbefälhavare Micael Bydén har skapat ett konsultbolag. Enligt Försvarsmakten är anledningen att han ”fick tid över”.

– Det är inte mer komplicerat än så, säger Therese Fagerstedt, presschef i Försvarsmakten.

Tillsammans med sin fästmö Linda Staaf har överbefälhavaren startat bolaget Byden Ops AB. Planen uppges vara att påbörja verksamheten när uppdraget inom försvaret går ut – men bolagsengagemanget har redan väckt kritik. Arbetsrättsexpert Tommy Iseskog menar att det redan nu kan utgöra en förtroendeskadlig bisyssla.

Men förtroendet för Micael Bydén som ledare inom Försvarsmakten är dock fortsatt starkt, säger presschef Therese Fagerstedt.

– För oss som jobbar med ÖB så råder det ingen som helst tvekan om var hans lojalitet ligger någonstans. I går, i dag och alla de dagar han har kvar på sitt förordnande är han fullt fokuserad på att lösa de uppdrag han har på sitt bord.

Anmälde till regeringen

Enligt henne har inte heller regeringens förtroende för överbefälhavaren påverkas negativt:

– Han har ju gjort det här enligt konstens alla regler och anmält det till regeringen. Vad jag förstår så har man från regeringens håll bedömt att det inte är fråga om en förtroendeskadlig bisyssla.

Försvarsmaktens högkvarter är angivet som bolagets c/o adress. Detta är enligt presschefen på grund av att ÖB har skyddade uppgifter.

– Det är inget märkligt alls.

Hör presschefen om anledningen till ÖB:s bolagsengagemang i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.