Varning för snöfall – problem i trafiken

TT

Publicerad 2024-01-19

Polis på plats sedan en av Skånetrafikens regionbussar halkat i diket vid Skarhult på sin färd mot Eslöv på fredagskvällen.

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall i sydvästra Götaland.

”Överväg om du måste ge dig ut i trafiken”, lyder Trafikverkets uppmaning.

– Vi har ett lågtryck som passerar över södra Sverige här under natten. I samband med det blir det tidvis kraftigt snöfall över framför allt Skåne, de södra delarna av Halland och de södra delarna av Småland, säger Max Schildt, meteorolog vid SMHI.

I området kan fem till tio centimeter snö falla under natten. Varningen upphör på lördagsmorgonen.

Även inslag av regn förekommer i södra Halland och ner över Skåne, vilket kan ge upphov till ishalka, enligt Schildt.

Varnar för väglaget

– Man kan tillägga att det väntas bli rätt blåsigt i området med den här västliga vinden med friska till hårda vindbyar, säger hon och fortsätter:

– Eftersom vi har en temperatur som ligger kring nollan är det ganska tung snö. En risk är att områden med luftburna elledningar kan påverkas när den lägger sig på elledningarna.

Ska man ut på vägarna får man räkna med dålig sikt och begränsad framkomlighet, enligt Schildt.

Även Trafikverket varnar för det besvärliga väglaget i södra Sverige.

”Detta kan påverka framkomligheten så räkna med längre restid och tänk på att hålla avstånd. Överväg om du måste ge dig ut i trafiken. Det finns även en risk att tågtrafiken påverkas”, skriver myndigheten på sin webbplats.

Inställd busstrafik

Även busstrafiken påverkas. Skånetrafiken meddelar att snöovädret innebär störningar och inställd trafik.

Under lördagsmorgonen drar snöfallet vidare österut.

Enligt Schildt väntas vädret förbli besvärligt under nästa vecka. I samband med ett omfattande lågtryck som letar sig upp via norska kusten ser det ut att bli rejält blåsigt i stora delar av Sverige – med stora mängder nederbörd.

– Man kan ha lite i åtanke under helgen att det kan bli besvärligt när man beger sig iväg till jobbet på måndag, säger Schildt.

Följ ämnen i artikeln