Annons

Kungen förnedrades i SVT-filmen

Jag såg filmen ”Kungen” två gånger och blev besviken. Jag hade förväntat mig insikter om kungens vardagliga arbete och hans intressen och kunskaper.
Kung Carl XVI Gustaf • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kung Carl XVI Gustaf på Stortorget i Malmö vid firandet av kungens 50 år på tronen.
Kung Carl XVI Gustaf på Stortorget i Malmö vid firandet av kungens 50 år på tronen.Foto: Johan Nilsson/TT

I stället blev jag om igen matad med vad sladderpressen gillar att ta upp och jag förstod då att filmaren Karin af Klintbergs avsikt med filmen, var att förminska och förnedra kungens person. Hennes motiv tolkar jag vara att förlöjliga monarkin. En republikan förmår inte att inse att kontinuiteten är och var något positivt, inte minst när kriget rasade i vår närhet.

Nu väntar jag mig att SVT gör ett intervjuprogram med kungafilmaren. Frågorna ska ställas av en rojalist och handla om vad avsikten med filmen kan ha varit och hur förberedelserna har gått till, research med mera. Vidare är det i sin ordning att undra över vad SVT har betalat av våra skattemedel för att göra denna ”hyllningsfilm” till kungen.

Annons

Att sedan denna tidnings ledarskribent (16 januari) inte begriper meningen med användningen av svenska flaggan som bevis på kärlek och hyllning till kungafamiljen är ytterligare en sak att beklaga.

Brita Almer

”Motivet var att förminska och förnedra kungens person”
Annons
Annons
Annons
Annons