Vinterovädret har slagit hårt mot tågtrafiken.
Vinterovädret har slagit hårt mot tågtrafiken. - Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT och Fredrik Sandberg/TT

Drabbad av tågkaoset? Så kan du få dubbel ersättning

Drabbad av försenade eller inställda tåg i vinterovädret? Då kan du ha rätt till ersättning från flera olika håll.


Under de senaste veckorna har vintervädret slagit till med besked mot stora delar av Sverige, vilket orsakat stora problem i trafiken, bland annat då omkring 1 000 bilar fastnade på E22:an i början av januari.

Men det är inte bara bilister som haft det kämpigt till följd av den snö och kyla som dragit in över landet. Även tågtrafiken har drabbats hårt, med stora förseningar och inställda avgångar som resultat. 

Krisexperten om E22-kaoset: För lite och för sent

Drabbad av försenade eller inställda tåg?

Till de tågresenärer som råkat ut för förseningarna och de inställda avgångarna och är osäkra på vad som gäller kommer Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, med en tydlig uppmaning:

– I första hand, på plats, se om de kan boka om dig på annat tåg eller hur ni löser situationen smidigast. I lugn och ro kan du sedan kontakta tågarrangören, och ur försäkringssynpunkt hör med din kortförsäkring om du betalat resan med kort och din hemförsäkring för att ansöka om ersättning. 

SJ varnar för kaos i tågtrafiken – raka uppmaningen: Boka om

Resestartskydd kan ge ersättning

Ja, för det kan nämligen vara så att du kan få pengar tillbaka om du drabbats av tågkaoset och inte bara från tågbolaget i fråga. I de fall då du exempelvis missat ett anslutande tåg på grund av att ditt första tåg blivit försenat till följd av snöovädret kan du ha chans till ersättning via din hemförsäkring.

– Det ingår i en del hemförsäkringar ett så kallat resestartskydd, som kan ge viss ersättning för försenad eller avbruten resa. Normalt har de hemförsäkringar som är mer omfattande ett så kallat resestartskydd, medan det kan saknas i bashemförsäkringar. I vissa av försäkringarna som inte har resestartskydd från början går det att teckna som tillägg, säger Gabriella Hallberg till Nyheter24

I vissa fall kan även merkostnader ersättas, till exempel för övernattning och resa med andra färdmedel. Men det finns stora skillnader i försäkringsbolagens villkor, betonar Hallberg. Bland annat gällande hur omfattande förseningen är. 

– Kontakta alltid ditt eget försäkringsbolag för att ta reda på vad din egen försäkring täcker.

Det gäller också att, när man begär ersättning för en försening, kan styrka att man drabbats med intyg från det bolag som man rest med eller avsett att resa med.

Bilist och drabbad av snökaoset? Då kan du få ersättning

Ditt kort kan ha kompletterande reseförsäkring

Den som betalat sin tågbiljett med kort kan också få ersättning från banken om tåget försenas eller ställs in. 

– De flesta bankkort och kreditkort inkluderar en kompletterande reseförsäkring som bland annat ger ersättning vid försenat färdmedel, säger Gabriella Hallberg och fortsätter:

– Ersättningsbeloppen varierar mellan olika kort och beror på antal timmar försening eller inställt tåg som inträffat. Vanligen ersätts schablonbelopp. 

SL delar ut 200 000 gratis kort – här är villkoren

/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00