Hector krossade alla – säsongens första vinst

Publicerad 2024-01-20

Sara Hector tog säsongens första världscupseger i slovakiska Jasná.

Hon vann överlägset i storslalom framför Mikaela Shiffrin.

– Det var förvånande att jag var så snabb, säger Hector.

Sara Hector tog karriärens första pallplats i slalom tidigare i veckan och under lördagen kom säsongens första seger i paradgrenen storslalom.

Hector skaffade sig ett drömläge att vinna efter första åket, då hon ledde en hel sekund före Mikaela Shiffrin.

Även i andra åket var Hector snabbast av alla och hon tog hem segern 1,52 sekunder framför Shiffrin. Trea slutade nyzeeländskan Alice Robinson, 2,71 efter Hector.

– Jag är så glad. Otroligt stolt och lycklig och tacksam för världens bästa team, säger Hector när det hunnit gå några timmar efter segern.

Kanske bästa någonsin

Svenskan är nöjd med att hon satte de tekniska detaljerna men blev ändå förvånad när hon såg tidsmarginalen efter sitt första åk.

– Jag blev förvånad och kände mig väldigt stolt över mitt åk, säger Hector som även var mycket nöjd med sina pjäxor och skidor.

Var det första åket det mest fulländade du gjort i karriären?

– Det är nog bland de bästa åken jag har gjort i tävling, det tror jag. Det är svårt att säga men lutningen här är flack, så det är lite lättare att åka bra då.

Hectors segermarginal är den största i damernas storslalom på 20 år. Då vann Anja Pärson 1,98 sekunder före Tina Maze.

Vlhová kraschade

Det blev ett par ordentliga krascher i tävlingens första åk.

Bland annat fick hemmastjärnan Petra Vlhová transporteras ner för backen i pulka och hon fördes sedan till sjukhus med en allvarlig knäskada.

– Jag såg ju Petra och det känns verkligen i hjärtat. Otroligt, otroligt tråkigt för alla som har kommit hit och är så himla engagerade och passionerade för sporten. Det var riktigt tufft att se, säger Hector.

Hon påverkades av att se kraschen.

– Det är omöjligt att inte bli det, det kändes väldigt, väldigt speciellt där under första åket. Det var riktigt tufft. Jag hoppas att det har gått så bra som möjligt.

Nyberg tolva

Svenskan Lisa Nyberg, 21, tog karriärens bästa placering i världscupen – en tolfteplats. Sara Hector tar också upp hennes tävling när hon ska prata om sin egen seger.

– Lisa Nyberg gör en så sjukt bra tävling! Så roligt att hon kör så starkt. Jag vet att det är många tjejer på gång och i dag var det Lisa som fick göra det. Det känns väldigt bra för vårt lag, då kan alla känna att de kan, säger Hector.