Dagens PS

Exil-politiker: Släng ut Putin från Kreml

Putin
Enda sättet att få till en förändring i Ryssland är att Putin störtas genom ett folkligt uppror, tror den ryske exil-politikern som uttalar sig i artikeln. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 jan. 2024Publicerad: 20 jan. 2024

Ilja Ponomarev, som tjänstgjorde i den ryska statsduman i början av 2010-talet, vill frånta den ryske presidenten Vladimir Putin makten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tidigare ryske lagstiftaren framförde kravet om att Putin bör slängas ut från Kreml i en intervju i The Moscow Times på fredagen, berättar Newsweek.

Ilja Ponomarev var den enda lagstiftaren i ryska statsduman som opponerade sig mot Putins “lag om homosexuell propaganda”.

Han tog även strid mot Rysslands annektering av Ukraina och nu understryker han hur viktigt det är att peta Putin som president för att få till stånd en förändring i Ryssland.

Annars händer ingenting, konstaterar han.

Rysslands invasionskrig i Ukraina har svagt stöd, säger han och bedömer att endast en femtedel av Rysslands befolkning (20 procent) stöder det ryska kriget i sitt grannland.

En lika stor andel, 20 procent, är emot Rysslands väpnade konflikt i Ukraina och resterande 60 procent är neutrala, bedömer han.

Exil-politikern: Det kan störta Putin

Alla dessa ryska invånare är “vårt folk”, säger Ponomarev och manar till folkligt uppror mot Putin och en erövring av Kreml.

ANNONS

“Det finns inget annat sätt.”

Enligt den tidigare ledamoten av ryska statsduman är Putin “inte så stark som han ser ut”.

Förvisso är han rik, men pengar räcker inte för att köpa vänner som är villiga att “slåss och dö för dig”, resonerar Ponomarev.

Han har tidigare sagt i en intervju i Newsweek att Putins dagar i livet är räknade. Den ryske makthavaren skulle inte få uppleva sin nästa födelsedag, spådde Ponomarev och utgick från att Putin skulle dö under 2023.

Så blev det inte och Putin firade sin 71-årsdag den 7 oktober i oktober i fjol.

Läs även: Putin rear ut olja till sin kamrat i Kina Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS