Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NFL

Skifte i NFL – 20-åringarna som leder sina lag mot final

Gamla stjärnor som Joe Flacco, 39, och Dak Prescott, 30, slocknade snabbt och chockartat när NFL-slutspelet inleddes med Wild Card-matcherna.

Men NFL vore inte NFL om inte nya profiler tändes.

Här är åtta QB:s det kommer att snackas om Divisional Playoff.

Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TRASK SMITH/CSM/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Foto: MICHAEL AINSWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Tre quarterbacks som alla har chansen att nå Super Bowl i Las Vegas. Brock Purdy, C. J. Stroud och Jordan Love är NFL:s nyaste stjärnor.

Bäst i världen, ett genombrott på några veckor och en som låter sin mamma sköta hans affärer. Åtta quartbacks gör upp i andra rundan av NFL-slutspelet och alla åtta kommer med sin egna historia till matcherna som avgör vilka som möts i Conference Finals och senare i Super Bowl. I år spelas Super Bowl på Allegiant Stadium i Las Vegas och alla åtta hoppas på högsta vinsten i världens största sportevenemang.

Patrick Mahomes, 28, Kansas City Chiefs

Så gott som alla som följer NFL är överens om att Chiefs QB är den bästa spelaren av alla. Vissa tycker till och med att Mahomes är den bästa QB som någonsin spelat i NFL. I Netflix-dokumentären Quarterbacks fick vi se prov på Mahoms speciella sätt att träna och hur han övar på olika typer av kast. Att Mahomes var en talang i baseball syns på hur han ibland kastar med armen åt sidan. Att han gillar basket syns på hur han ibland hoppar och passar över motståndarna. Och följer du en Chiefsmatch så håll ögonen på Mahomes speciella tittfint där han tittar åt ett håll och kastar åt ett annat. Ingen annan QB i ligan har så många olika typer av kast i verktygslådan som Mahomes.

Men i år har kastfenomenet Mahomes varit mer mänsklig. Statistiken visar till och med att han varit en medelmåtta. Chiefs mottagare har svikit sin spelfördelare under hela åren och trots att laget överraskande besegrade Miami Dolphins i första slutspelsomgången klickar det inte helt och hållet mellan Mahomes och spelare som Mecole Hardman, Travis Kelce, Kadarius Toney och Marquez Valdes-Scantling. Speciellt Toney har fått skulden för många av Chiefs missade poäng under säsongen. Den enda som fångade bollar på okej nivå mot Dolphins var Rashee Rice. Patrick Mahomes må vara bäst i världen på sin position men inte ens det räcker om ingen kan ta emot hans geniala passningar.

Josh Allen, 27, Buffalo Bills

Buffalo Bills stal divisionssegern framför näsan på Miami men får nu möta ett pånyttfött Kansas City Chiefs. Kylan i Kansas fick Miami att stelna förra helgen men samma öde kommer inte att drabba Buffalo Bills som den här gången står som hemmalag i ett reprismöte från flera slutspel de senaste åren. 

Om ingen kastar som Patrick Mahomes så kan få mäta sig med Josh Allens sätt att springa med bollen och bära sitt lag på sina axlar i avgörande lägen. Bills inledde säsongen knackigt och laget tycktes tyngda av snacket om att det är nu eller aldrig. Bills förlorade fyra raka Super Bowl 1991-1994 och förlorarstämpeln är svår att helt tvätta bort.

Ska någon lyckas så är det Josh Allen som värvades av Bills i draften 2018. 2018 och 2019 var bra säsonger men det var 2020 som Allen fick sitt genombrott. Sedan dess har laget gått långt i slutspelet varje år.

Josh Allen skjuter från höften och blandar geniala passningar med en och annan passning till motståndarna. För att Bills ska vinna behöver Allen hålla nere antalet felpassningar och ha tillräckligt starka ben för att springa in en och annan egen touchdown.

C. J. Stroud, 22, Houston Texans

22-årige Stroud valdes som nummer två av Houston i draften förra året och med det följer höga förväntningar. Och Stroud har levt upp till dem och med rågade visat att Carolina Panters valde fel som tog Bryce Young som sitt förstaval framför Stroud. Mycket talar för att Coleridge Bernard ”C. J.” Stroud väljs till hela NFL:s bästa nykomling bland de offensiva spelarna.

Men det är faktiskt mer intressant hur Stroud till slut hamnade hos Texans, ett lag som trodde att de hade hittat sin framtida QB i Deshaun Watson. 2021 anklagades Watson för sexuellt ofredande av 24 kvinnor på olika massagesalonger. Watson nekade till alla anklagelser men gjorde upp med 20 kvinnor. Skandalen höll Watson borta från allt spel under säsongen 2021 och till slut tvingades Houston Texans göra sig av med sin stjärna under uppmärksammade former. Flera lag var intresserade av Watson, trots anklagelserna, och Cleveland Browns vann dragkampen genom att ge Texans flera val i kommande årens drafter. 

Watsons femårskontrakt med Browns är värt cirka 2,3 miljarder kronor och kanske ångrar sig Cleveland Browns i dag. Watson har inte imponerat och dessutom varit skadad. Som om inte det är tillräckligt slogs Browns ut av Strouds Texans. Flera av de spelare som Houston bytte till sig för Watson tillhörde de bästa på planen i wild card-matchen.

Lamar Jackson, 27, Baltimore Ravens

Att spelare vill lämna dåliga lag och begär att få bli bortbytta är vanligt i NFL. Men att spelare även vill lämna bra lag med ambitionen att vinna Super Bowl händer inte varje år.

I våras förklarade Baltimore Ravens QB Lamar Jackson att han var missnöjd med det mesta i Baltimore. Framför allt ville han ha mer betalt. Ravens vägrade och det såg under några veckor ut som att Jackson faktiskt skulle lämna Ravens. Lamar Jackson fick kritik från olika håll för att han var så envis och flera hånade honom för att han lät sin mamma Felicia agera som en slags manager för sin sons affärer. Lamar växte upp med Felicia i en fattig del av Pompano Beach i Florida men efter att till slut ha skrivit på ett femårskontrakt värt drygt 2,6 miljarder kronor lär familjen ha råd att bosätta sig lite var man vill.

Efter bråket med Ravens ledning har Jackson levererat en av sina bättre säsonger. Jackson har tidigare varit mest känd för att kunna springa sig ur jobbiga situationer men i år har Jackson visat prov på en riktigt bra kastarm. Efter att Dallas Cowboys, Philadelphia Eagles och Miami Dolphins överraskande förlorat i första omgången håller många Ravens som favoriter att vinna årets Super Bowl, tack vare spelaren som för mindre än ett år sedan ville flytta.

Jordan Love, 25, Green Bay Packers

”All you need is Love” sjunger publiken i Green Bay efter Jordan Loves perfekta match mot Dallas Cowboys. Men det tyckte inte Packers superstjärna Aaron Rodgers när Packers valde Love i draften 2020. Rodgers undrade vad Packers menade med att välja en ung QB som så småningom skulle börja utmana honom. Under tre säsonger satt Love på bänken och studerade Rodgers men få trodde att han trots det var redo att ta över när Rodgers i somras lämnade för New York Jets.

Årets säsong började också knackigt men de senaste två månaderna har Love spelat bländande. Hans siffror är bäst i hela NFL och mot Dallas Cowboys fick Jordan Love sitt stora genombrott. Love krossade Cowboys i deras hemmaarena, något ingen annan lyckats med på hela året. Obesegrade Cowboys hade inte en chans att Jordan Love visade att han inte bara är redo att växa i Aaron Rodgers speluniform utan även kan jämföras med en sån Packers-gigant som Brett Favre.

Mognaden i spelet gör att ingen tror att Love kommer att klappa igenom och ett ungt Packers ser ut som ett lag som återigen kommer att dominera NFC North.

Brock Purdy, 24, San Francisco 49:ers

Om San Francisco 49:ers coach Kyle Shanahan har det sagts att han är ett offensivt geni som förändrat NFL i grunden med sin taktik. Det har ockspå sagts att så fort han hittar en riktigt bra QB så kommer 49:ers att vinna Super Bowl. Shanahan trodde på Jimmy Garoppolo när han värvades från New England Patriots till säsongen 2017. Han trodde på Trey Lance när han valde honom som nummer tre i draften 2021 och kanske trodde han ändå lite på Nick Mullens och C. J. Beathard. 

När alla som Shanahan trott på skadades fanns det till slut bara Brock Purdy kvar, en spelare som Shanahan valde allra sist, som nummer 262, i draften 2022. Brock Purdy kallades Mr Irrelevant när han till slut fick chansen av Shanahan i fem matcher förra året. 

Purdy visade direkt att han skulle spela och 49:ers var fram tills dess att Purdy skadade sin armbåge i NFC-finalen mot Philadelphia Eagles favoriter till slutsegern. När ersättaren Josh Johnson åkte på en hjärnskakning tvingades Purdy hoppa in och fullfölja matchen, trots att han slitit sönder ledband i kastarmen. Operationen efter säsongen gick bra och i år har Purdy imponerat stort. 

Kyle Shanahan har hittat sin spelfördelare och en QB som förstår exakt hur coachen vill driva matchen. Dessutom har 49:ers värvat stjärnspelare på så gott som samtliga positioner vilket gjort livet lite trevligare för Purdy.

Baker Mayfield, 28, Tampa Bay Buccaneers

Han valdes först av alla i draften 2018. Han dundrade igenom tv-rutan i dokumentären Hard Knocks sommaren samma år och alla förväntade sig att Baker Mayfield skulle bli en stjärna i NFL. Men laget som valde Mayfield, Cleveland Browns, var en enda röra och tog med sig sin QB i en spiral av misstag och misslyckanden.

Mayfield har tvingats flytta runt mellan olika lag och under sex säsonger i NFL har han spelat för totalt åtta olika coacher. Under Todd Bowles i Tampa Bay har han äntligen hittat hem. Mayfield har väckt liv i det lag Tom Brady lämnade i spillror efter säsongen 2021. Brady vann Super Bowl åt Bucc:s 2020 men satsningen på Brady kostade och när ikonen slutade efter säsongen 2021 var det många äldre och trötta spelare i omklädningsrummet. 2022 vann laget sin division, trots att man förlorat fler matcher än man vunnit.

I år har Baker Mayfields energi skapat harmoni i Tampa Bay och det visade sig inte minst i matchen mot Philadelphia Eagles. Laget Buccaneers vann över individerna i Eagles. Baker Mayfield spelar aldrig en perfekt match men med hans vilja och om Todd Bowles kan få till ett riktigt bra försvar har spelaren som ingen verkade vilja ha en bra chans att spela NFC-final.

Jared Goff, 29, Detroit Lions

Säsongen 2020/2021 spelade Jared Goff för Sean McVay i Los Angeles Rams. Men McVay ansåg att Goff nått en platå i sitt spel och letade nytt. I februari 2021 valde McVay att byta bort Jared Goff mot Detroit Lions Matthew Stafford. 

Jared Goff var knäckt och inte blev det bättre av att McVay, Stafford och Rams vann Super Bowl ett år senare. 

Men kanske är sista ordet inte sagt om den bytesaffären. Jared Goff kom till ett nybygge i Detroit under coachen Dan Campbell. Sakta och tålmodigt har Campbell byggt upp Goff till en av ligans bästa QB. 

Och som om ödet ville avgöra frågan om rätt blev rätt eller fel så möttes Jared Goff och Lions rivalerna McVay, Stafford och Rams i första slutspelsomgången i år. Både Jared Goff och Matthew Stafford spelade  bra och lagen följdes åt till ett dramatiskt slut.

Med en väldigt vågad men perfekt passning såg Jared Goff till att Lions kunde behålla bollen under de avgörande slutminuterna. Efteråt förklarade coachen Dan Campbell att han litade helt och fullt på att Goff skulle klara det svåra kastet. Dan Campbell vågade satsa på Jared Goff när ingen annan trodde på honom och Goff har tackat med att spela sitt bästa spel hittills i karriären.

Så spelas Divisional Playoffs

Baltimore Ravens-Houston Texans

Ravens fick vila förra helgen och har kunnat reparera skador och blessyrer. Förutom Lamar Jacksons fina spel har Ravens försvar varit bäst i hela NFL de senaste veckorna. 

Houstons Texans är säsongens stora överraskning och trots att några tongivande spelare är skadade kan C. J. Stroud ställa till oreda för vilket lag som helst. Men skulle Texans fälla Ravens i den här matchen är det årets skräll i NFL, vilket säger en hel del efter en säsong med massor av överraskningar.


San Francisco 49:ers-Green Bay Packers

Precis som Ravens fick 49:ers vila förra helgen. Men det kan straffa sig då laget möter ett Green Bay Packers som kommer med massor av färskt självförtroende. Packers har tempot uppe efter att ha krossat Dallas Cowboys. Det här kan bli en jämnare match än det ser ut på förhand.


Detroit Lions-Tampa Bay Buccaneers

Det här är två lag som satsar allt framåt och som gärna chansar lite för att nå fyra nya försök eller en touch down. Trots det har Lions försvar en lite högre högstanivå och alla tror att spelare som Aidan Hutchinson kommer att stressa Baker Mayfield till massor av misstag. Vinner Mayfield den machen i matchen kan Bucc:s ha en liten chans. Hemmapubliken i Detroit lär pånytt bära fram sitt lag.


Buffalo Bills-Kansas City Chiefs

Ett nytt hett möte mellan två av ligans allra bästa spelare, Josh Allen och Patrick Mahomes. Omöjligt att tippa på förhand trots att Chiefs inte visat bästa form under året. Med Mahomes på planen går det inte att räkna bort Chiefs och exakt samma sak kan sägas om Josh Allen. Omöjlig match att tippa. En liten liten fördel till Bills tack vare hemmaplan.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.