Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tomoko Horino berätta om utmärkelsen, och varför hon vill arbeta livet ut i videon ovan. Foto: AFP

Hon är världens äldsta skönhetsrådgivare: ”Världen är en bättre plats nu”

Uppdaterad
Publicerad

När Tomoko Horino började jobba inom skönhetsindustrin under 1960-talets Japan skrattade grannarna, men vid 100 års ålder är det ändå hon som fått det sista skrattet. Hon har valts in i Guinness rekordbok – som världens äldsta skönhetsrådgivare.

Tomoko Horino föddes 1923, samma år som Stora Kanto-jordbävningen, och gifte sig ungt med en lokal tjänsteman. Hon hade tänkt sig ett liv som hemmafru men fick snabbt tänka om när hennes man började slösa bort deras pengar.

– Det var ett misstag att gifta mig med min man, säger hon.

– Han växte upp i en mycket rik familj och brydde sig inte om hur man spenderade sina pengar. Han bjöd ut sina kollegor på middag samma dag som han fick sin lön och använde upp allt.  

Skönhetsrådgivaren: ”Jag använder smink varje dag”

För att få ekonomin att gå ihop började hon montera presentförpackningar hos ett lokalt företag, men det var i skönhetsindustrin hon hittade sin stora passion: kosmetika.

– Jag använder smink varje dag, säger hon.

Enligt företaget som Tomoko jobbar på har hennes totala intäkter uppgått till mer än 125 miljoner yen (8,7 miljoner svenska kronor). Och hon når fortfarande sina försäljningsmål – vid 100 års ålder.

Japan är ett av de länder i världen som åldras snabbast och i oktober meddelade landets nationella statistikinstitut att den förväntade medellivslängd för kvinnor ökat till 90 år. Foto: AFP

Fler kvinnor i Japans arbetsliv

Japan har historiskt sett kämpat med negativa könsattityder som inneburit att få kvinnor deltagit i arbetslivet.  2013 kallade landets tidigare premiärminister Shinzo Abe arbetet med att få fler kvinnor in i Japans yrkeskår för ”en av landets största angelägenheter”. Målet var att skapa ”ett samhälle där kvinnor lyser”.

Sedan dess har antalet sysselsatta kvinnor ökat märkbart och i landets senaste mätning som publicerades i oktober 2023 översteg de 30 miljoner, strax över hälften av alla kvinnor.

– Förr fick kvinnor bara en assisterande position under män, säger Tomoko,

– Världen har blivit en mycket bättre plats nu. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.