AI avslöjar: Ditt fingeravtryck är inte så unikt som du trodde

Fackmän har i årtionden utgått från att en människas tio fingeravtryck skiljer sig lika mycket från varandra som de gör från andra människors fingeravtryck. Men så är inte fallet, avslöjar en ny studie med hjälp av artificiell intelligens.

Fingeravtryck har i årtionden varit synonyma med unika kännetecken.

Polisen använder det till att lösa brott, visumkontor använder det till att kontrollera den ansökandes identitet och du kan låsa upp din telefon och din dator genom att skanna det.

Men nu har en grupp forskare med hjälp av artificiell intelligens kommit fram till att fingeravtryck inte är fullt så unika som vi länge har trott.

Fingeravtryck skiljer sig inte bara från person till person, utan även olika mellan en persons tio fingrar.

Det är åtminstone vad forskare, läkare och poliser har trott fram till nu.

Men i en ny studie har en amerikansk forskargrupp lyckats träna upp en artificiell intelligens att söka efter likheter mellan olika fingeravtryck från samma person.

Tusentals bilder lär datorn att känna igen samband

Forskarna har utvecklat ett program som använder ett så kallat deep contrastive network till att jämföra stora mängder bilder och hitta likheter och skillnader.

Tanken är att mata AI- logaritmen med två bilder och sedan lära den att avgöra om de båda bilderna tillhör samma kategori.

"Om jag exempelvis ger den två olika bilder på min hund Bob, kommer den att säga att de är 'lika', men om jag ger den en bild på min hund Bob och en av min katt Jim, kommer den att säga att de är 'annorlunda'", förklarar Gabe Guo, som är kandidatstudent vid Columbia University i USA och ledare av den nya studien.

Efterhand som datorn tuggar igenom tusentals bilder blir den allt bättre på att själv analysera materialet och hitta samband.

I studien matade forskarna programmet med 60 000 olika bilder av fingeravtryck. Datorn fick med bilderna presenterade för sig i par och skulle sedan avgöra om de kom från samma person.

Varmekort over analyse af fingeraftryk

Varmekortet viser, hvilke dele af et fingeraftryk, som 'deep contrastive network'-programmet særligt kigger på i analyserne. Hvirvlens vinkel i centrum af aftrykket går igen i én persons ti fingeraftryk, viser den nye undersøgelse.

© Gabe Guo/Columbia Engineering

Kurvor och virvlar upprepas i en människas tio fingeravtryck

Hittills har analyser av fingeravtryck särskilt fokuserat på de mikroskopiska linjernas labyrintiska förgreningar och ändpunkter.

Men till forskarnas förvåning upptäckte AI-logaritmen att det var bättre att jämföra virvlarna i mitten av avtrycken och kurvornas linjer.

"Efter att ha tuggat sig igenom tusentals fingeravtryck kom AI-logaritmen fram till att vinkeln på virvelns centrum var mycket lika varandra i en persons tio fingeravtryck", förklarar Gabe Guo för ZME Science.

AI-logaritmen kom fram till rätt resultat i 77 procent av försöken, framgår det av den nya studien, som har publicerats i tidskriften Science Advances.

Guo hoppas att programmet på sikt ska kunna hjälpa till att koppla ihop brott med tidigare brott, även om polisen bara har ett fåtal fingeravtryck som bevis.

I nuläget kan dock AI-logaritmens resultat inte användas i domstolar, men tekniken kommer att uppnå större precision efterhand som den förses med fler bilder.