Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mikael Persbrandt

Malin Birgersons liv efter succén med ”Beck”

Hon fick sitt stora genombrott som Alice Levander i Beck-filmerna.

Men samtidigt bestämde sig Malin Birgerson, 55, för att lämna livet som skådespelare.

– Man hanterar historier om mycket våld, det blev ganska påfrestande efter ett tag, säger hon.

”Beck”-paret direkt från röda mattan
Hon fick sitt stora genombrott som Alice Levander i Beck-filmerna.
Foto: FOTO: FILMLANCE/TV4 / BENGT WANSELIUS/BENGT@WANSELIUS.COM/+46 8 10 86 68
Här i ”Beck – sista vittnet”.
Foto: FOTO: NORDISK FILM/TV4 / TV4
Foto: Installatörsföretagen

Polisen Alice Levander dök upp i sju Beck-filmer i början av 00-talet. Sedan gick rollfiguren upp i rök – samtidigt som skådespelaren som gestaltade henne, Malin Birgerson, drog sig tillbaka från rampljuset.

Man behöver inte skriva många tecken i sökfältet på Google innan förslaget ”vad hände med Alice i Beck” dyker upp.

– Ja, hon försvann. På alla sätt och vis, säger Malin Birgerson nu.

Hon gick ut scenskolan i mitten av 1990-talet och började på teatern innan hon ett par år in i karriären fick rollen som Alice Levander.

– Man sökte, jag skickade in och fick komma på provfilmning. Så som det ofta går till, säger Malin Birgerson.

Tuffa inspelningarna

Filmserien om Martin Beck med Peter Haber i huvudrollen är enorm. I vår är det premiär för den femtionde delen i följetongen som följts av miljoner svenskar i snart 30 år.

Malin Birgerson medverkade i filmer som visades under 2001 och 2002.

– Jag hade jobbat som skådis i kanske sex–sju år och hade inte filmat så mycket, så det var jättespännande. I några av filmerna har Alice ju en ganska framträdande roll, sedan är det inte Strindberg eller Shakespeare, det är ju inte tung dramatik. Men det var urkul att få den rutinen att filma och att spela en karaktär, säger hon.

Samtidigt var det intensiva och tuffa inspelningar. Inte minst då Beck-filmerna på den tiden hade två så tydliga stjärnor i Peter Haber och Mikael Persbrandt, som spelade Gunvald Larsson.

– Det var jätteroligt och de var schysta, det var inte det. Men de var ju ”the stars” liksom, så känslan var att jag gick två steg bakom dem hela tiden, säger Malin Birgerson.

Hon tyckte också att filmernas tematik var tuff.

– Det var jobbigt att umgås med historierna, mycket mördade kvinnor och våldtagna kvinnor. Man hanterar historier om mycket våld, det blev ganska påfrestande efter ett tag, berättar hon.

Malin Birgersson, Mikael Persbrandt, Peter Haber och Marie Göranzon i ”Pojken i glaskulan”.
Foto: CANAL PLUS

Berättar om beundrarbreven

När filmerna väl började visades blev det som vanligt succé med tittarsiffror över två miljoner.

– Då blev man ju igenkänd överallt och fick beundrarbrev. Det var jätteroligt men då hade jag redan bestämt mig för att sluta som skådis, så det blev inte så viktigt för mig karriärmässigt, berättar Malin Birgerson.

– Jag hade fått nog av branschen. Det var många anledningar som låg bakom, jag hade fått barn och kände att det inte var värt det för mig. Jag hade liksom tappat engagemanget. Det är en ganska tuff värld att vara i, om man inte brinner för det totalt och gärna har lite vassa armbågar.

Det här är Malin Birgerson

Malin Birgerson, född 1968, är en före detta skådespelare – för den breda allmänheten främst känd för rollen som Alice Levander i en rad Beck-filmer i början av 2000-talet.

Hon spelade bland annat i ”Beck – annonsmannen”, ”Beck – pojken i glaskulan” och ”Beck – enslingen”.

Under skådespelarkarriären spelade hon också bland annat på Stockholms stadsteater och Boulevardteatern. Efter att ha arbetat för Teaterförbundet och Unionen jobbar hon i dag för Installatörsföretagen. 

Hon kände också att hon ville vara med och påverka på ett annat sätt. Malin Birgerson var redan förtroendevald i Teaterförbundet och när hon lade ned skådespelarkarriären för att i stället plugga till fastighetsmäklare började hon också jobba för den fackliga organisationen.

– Det dök upp ett projekt där man skulle kartlägga jämställdhetsarbetet i filmbranschen, och då frågade jag om jag kunde få göra det. Där kan vi säga att jag brände mina sista chanser att vara skådis också, då jag for runt och snackade jämställdhet med filmproducenter, säger hon och skrattar.

Blir fortfarande igenkänd efter ”Beck”

Det blev ingen mäklarkarriär – i stället fortsatte Malin Birgerson att jobba inom den fackliga världen. Först som ombudsman på Teaterförbundet och senare på Unionen där hon slutade som gruppchef.

– Nu jobbar jag på Installatörsföretagen, en arbetsgivarorganisation. Så jag har bytt sida, kan man säga, berättar hon och säger att hon inte längre saknar sitt gamla yrke.

– Men att vara skådespelare är en stark identitet så det var ju några år av avtändning, eller vad man ska säga.

Trots det är över 20 år sedan hon spelade Alice Levander blir Malin Birgerson fortfarande igenkänd för rollen.

– Mest i jobbsammanhang eller om man träffar nya människor. Man sitter på ett möte och någon säger ”Gud, vad jag känner igen dig”. Men inte på stan, det var några år sedan, säger hon.

I dag har hon inte kontakt med någon av dem hon spelade mot under Beck-tiden. Däremot var hon vän med Stina Rautelin – som spelade Lena Klingström i många Beck-filmer.

Stina Rautelin dog i fjol. Hon blev 59 år.

– Otroligt tråkigt. Vi var inte med i samma filmer, först ersatte jag henne och sedan kom hon tillbaka och ersatte mig. Men vi kände varandra privat så hon var den jag hade kontakt med, säger Malin Birgerson.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.