Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny version av Fröken Snusks hitlåt har dykt upp på Spotify – med Oscar Ek som påstådd låtskrivare: ”Jag har inget med det här att göra”. Foto: Privat/TT

Oscar pekas ut som låtskrivare till Fröken Snusks hit: ”Chockad”

Uppdaterad
Publicerad

När Oscar Ek vaknade på fredagsmorgonen fick han en chock. Flera vänner hade hört av sig och sa att hans namn stod i tidningarna. Anledningen? Han stod som låtskrivare till Fröken Snusks låt ”Dalahäst”.

– Jag har ingenting med det här att göra, säger han till SVT.

I början av året togs flera av Fröken Snusks låtar bort från Spotify efter misstankar om manipulerade strömningar. En av dem var monsterhiten ”Rid mig som en dalahäst” som Fröken Snusk gjort tillsammans med producenten Rasmus Gozzi. Men under fredagen dök den upp igen med den nya titeln ”Dalahäst”.

Som ensam låtskrivare står Oscar Ek. Själv har han ingen aning om varför.

– Jag har ingen relation till de här människorna i dagsläget och har ingenting med musiken att göra. Jag blev chockad och jätteirriterad, säger han.

Oscar Ek har försökt kontakta Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och André Zuniga, som tidigare stod som låtskrivare. Han har inte fått något svar på varför han står som upphovsman från någon av dem. Nu funderar han på att polisanmäla.

– Om jag kan få bort mitt namn på annat sätt vill jag göra det i första hand, men jag vill inte att mitt namn ska associeras med de här personerna och den musiken.

”Ingen aning om varför”

För drygt tio år sedan umgicks Oscar med Rasmus Gozzi och gjorde musik ihop. Den musiken släpptes aldrig, enligt Oscar själv. Han säger också att han inte haft någon kontakt med Rasmus Gozzi på flera år.

– Jag har absolut ingen aning om varför de har lagt till mig som låtskrivare.

Är du säker på att det är just du som åsyftas – kan det inte vara en annan Oscar Ek?

– Med tanke på att vi har känt varandra förut vet jag inte vem annars de skulle syfta på.

Inte olagligt

Att påstå att någon är upphovsman till en låt är inte olagligt, så länge de andra låtskrivarna går med på det. Det säger My Hellborg som är jurist specialiserad på musikbranschen.

– Rimligtvis borde man ju informera, men det är inte olagligt som jag kan se det, säger hon.

Spotify hänvisar till sina plattformsregler för immateriella rättigheter.

”I övrigt har vi inget mer att tillägga kring den här låten,” skriver de i ett mejlsvar till SVT.

Fotnot: Under söndagen plockades ”Dalahäst” bort från Spotify. SVT söker Spotify för en kommentar.

SVT har även sökt Rasmus Gozzi, Fröken Snusk och André Zuniga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.