Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fröken Snusk

Oscar Ek pekas ut som Fröken Snusks låtskrivare – överväger polisanmälan

Fröken Snusks låt ”Dalahäst” har inte skrivits av Oscar Ek.

Det uppger han själv – och kräver att hans namn plockas bort från Spotify. 

– Jag är 29 bast och vill gärna inte förknippas med någon Fröken Snusk. Det känns jävligt larvigt, säger han till Expressen. 

Oscar Ek har listats som ensam låtskrivare till låten ”Rid mig som en dalahäst”, som fått det nya namnet ”Dalahäst.
Foto: Spotify.
Fröken Snusk ställer upp i Melodifestivalen 2024.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Oscar Ek.
Foto: Privat

På fredagen var Fröken Snusks låt ”Rid mig som en dalahäst” tillbaka på Spotify – dock under nytt namn och med en annan låtskrivare. Låten har nu fått namnet ”Dalahäst” och uppges vara skriven av en person vid namn Oscar Ek.

Men Oscar Ek har inget med låten att göra, enligt honom. Han förstår inte varför han har pekats ut som ensam låtskrivare, vilket SVT Nyheter var först att rapportera om.

– Jag fick reda på det för att det var en vän till mig som skickade, han sa att han hade hört talas om det på radio för RixFM hade snackat om att Fröken Snusk och Oscar Ek hade gjort låtar ihop, säger han till Expressen.

Oscar Ek och producenten Rasmus Gozzi producerade musik ihop för drygt tio år sedan, men musiken släpptes aldrig. 

Han tror inte att någon annan, med samma namn, skulle åsyftas.

– Jag är 29 bast och vill gärna inte förknippas med någon Fröken Snusk. Det känns jävligt larvigt och jag är inte public av mig heller utan jag lever familjeliv med min dotter, konstaterar han

”Jag vill inte bli associerad med deras skit”

Oscar Ek har försökt kontakta både Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och André Zuniga, som tidigare stod som låtskrivare, men utan framgång. Nu överväger han att göra en polisanmälan. 

– Jag har lagt ut på mina sociala medier bara så där att jag tagit avstånd från det där. Och att jag inte vill bli associerad med deras skit, fortsätter han.

Oscar Ek misstänker att duon försöker flytta fokus från sig själva efter anklagelserna om manipulerade strömningar. 

– Varför de har valt mig eller mitt namn det kan jag inte svara på, säger Oscar Ek.

Juristen My Hellborg, specialiserad på just musikbranschen, säger till SVT att det inte är olagligt att påstå att någon annan är upphovsman till en låt.

Turerna kring Fröken Snusk och Rasmus Gozzi

I början av året plockades flera av Fröken Snusks och Rasmus Gozzis låtar bort från Spotify. En av låtarna var ”Rid mig som en dalahäst”. 


Senare blev det känt att anledningen bakom bortplockningen var misstankar om manipulerade strömningar. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter fyrdubblades plötsligt strömningarna för att sedan sjunka igen. 


Det var musikdistributören Amuse, som på begäran av Spotify, plockade ner låtarna. Senare valde Amuse att bryta samarbetet med Fröken Snusk. 


• På fredagen återvände hitlåten ”Rid mig som en dalahäst” till Spotify, dock med det nya namnet ”Dalahäst” och med Oscar Ek som ny låtskrivare. 

Expressen har sökt Fröken Snusk och Rasmus Gozzi. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.