Anklagade stjärnan: Inte legat sömnlös

Publicerad 2024-01-21

ANTHOLZ. SVT-experten Helena Ekholm ifrågasatte om Dorothea Wierer verkligen var sjuk.

Skidskyttestjärnan har missat flera världscupstävlingar men Ekholm ångrar inte sitt uttalande.

– Verkligen inte, jag har inte legat sömnlös över det, säger Ekholm.

Skidskytte-VM 2024: Tävlingsprogram och tv-tider


Skidskyttevärldens fixstjärna Dorothea Wierer har missat stora delar av säsongen på grund av sjukdom.

Inför säsongspremiären i Östersund publicerade italienskan en bild på en febertermometer som visade nästan 39 grader. Några dagar senare körde 33-åringen i mixedstafetten. SVT-experten och den före detta skidskytten Helena Ekholm var då kritisk till om Wierer verkligen var sjuk.

– Italienskorna håller alltid på sådär, de säger att de är sjuka sen kommer de och är i toppform. Det behöver ju inte vara hennes termometer, sa Ekholm i sändningen.

”Det har hänt förut”

Efter Östersund åkte Wierer två sträckor i Hochfilzen men bröt sedan i Lenzerheide och stod över tävlingarna både i Oberhof och Ruhpolding på grund av sjukdom.


Skidskytte-VM 2024: Tävlingsprogram och tv-tider

Dorothea Wierer.

Har du ångrat att du var så hård mot Wierer?

– Jag har inte gått och tänkt på att jag ångrat det. Hon berättar själv att hon kanske inte var så smart som åkte, så okej jag hade kanske fel i att hon var sjukare än hon var men hon säger själv att det inte var bra att hon åkte om eller för att hon nu var sjuk. Jag har inte gått och grämt mig, det har hänt förut att de har pratat om att de är sjuka men ändå presterat bra, säger Ekholm.

Helena Ekholm.

Är det från din egen karriär det kommer att italienskorna ofta säger att de är sjuka?

– Det är bara en känsla jag har haft. Att det ofta pratas om att de är sjuka, Vittozzi var sjuk inför VM i fjol och ändå gjorde hon väldigt bra resultat, säger Ekholm.

”Jag ville bara bli frisk”

Wierer körde i fredags sitt första lopp på fem veckor. Stjärnan sköt en bom på fyra skjutningar inför hemmapubliken men var långt efter i spåret.

I mixedstafetten, där Italien slutade tvåa, sköt Wierer fullt men har fortfarande en bit till åkformen.

– De senaste veckorna har varit väldigt jobbiga men jag är glad över att jag inte är sjuk längre. Det är jobbigt för min kropp just nu. Jag låg tio dagar på min soffa och gjorde ingenting för att bli frisk. Sen blev jag sjuk igen, fick vila några dagar till och nu har jag haft några dagar med träning, säger italienskan och berättar hur tankarna gick under veckorna hon var sjuk.

– Jag ville bara bli frisk, jag tänkte inte på tävling eller träning alls. Jag tänkte inte på något annat än att bli frisk, det är inte den bästa känslan.

På söndagsmorgonen meddelande Wierer på Instagram att hon stryker sig från dagens masstart.

”Jag kommer inte till start i dag, my kropp behöver mer återhämtning efter all influensa. Vi ses i Nove Mesto”, skriver Wierer.

Dorothea Wierer visar upp sin febertermometer.