Maries mamma dog – fick inget dödsbesked

Publicerad 2024-01-21

Marie Larssons mamma Christina Larsson hittades död på nyårsdagen. Först fem dagar senare fick hon dödsbeskedet – av en slump.

Marie Larssons mamma dog på nyårsdagen.

Först fem dagar senare fick hon beskedet – av en slump.

– En gammal klasskompis hörde av sig på Messenger för att beklaga sorgen, säger hon.

Den 1 januari i år hittade hemtjänstpersonalen Christina Larsson, 72, död i sitt hem i Katrineholm.

Men först fem dagar senare fick hennes dotter Marie Larsson reda på det när en av hennes vänner hörde av sig på Messenger för att beklaga sorgen.

– Först förstod jag inte vad hon menade och jag undrade om hon hade skrivit till fel person. Sedan hamnade jag i chock, säger Marie Larsson.

– Hon jobbade inom hemtjänsten och trodde ju såklart att jag hade fått veta det. Hon hörde av sig av ren omtanke, fortsätter hon.

Beskedet väckte flera frågor hos Marie Larsson.

– Jag undrade när det hade hänt, vad som hade hänt och varför ingen berättat det för mig, säger hon.

Hade ett enda missat samtal

Mamma Christina Larsson, Marie Larsson och en av Maries döttrar.

Marie Larsson tog därefter kontakt med hemtjänstbolaget för att få veta mer. Det visade sig att läkaren som hade undersökt hennes mamma hade testat ringa henne – en enda gång.

– De berättade då att hon hade hittats död i sitt hem på nyårsdagen. Jag såg också att jag hade ett missat samtal den dagen. Efter det har de inte försökt kontakta mig igen, säger hon.

Marie Larsson är enda barnet. Hon säger att hennes mamma led av psykisk ohälsa och att det därför inte var så konstigt om de inte hördes på några dagar.

– Hon har varit sjuk i många år och hon kände inte så många, det vara bara vi i familjen som umgicks med henne. Men hon hade nog några bra sista år i livet där på boendet, säger hon.

Marie Larsson hoppas att ingen annan ska drabbas av något liknande, och säger att hon planerar att anmäla händelsen.

– Jag jobbar själv inom vården och jag har aldrig hört om att något liknande. Jag tror inte jag kommer få svar på hur det kunde ske, men jag tänker att jag ska göra en Ivo-anmälan, säger hon.

Kommunen: Läkaren som ska kontakta anhöriga

Obduktionen har visat att Christina Larsson dog av naturliga orsaker. Det framkommer också i rapporten om dödsfallet att anhöriga ska informeras – något som aldrig skedde alltså.

Anna-Lena Ramstedt, som är förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen vid Katrineholms kommun, säger att det är regionen som ansvarar för att kontakta anhöriga vid denna typ av händelser och dödsfall.

– Rent generellt när någon avlider oväntat i hemmet, är det läkaren som konstaterar dödsfallet som ska informera anhöriga. Det är regionens ansvar, säger hon.

Varför ingen gett dödsbeskedet till Marie Larsson är oklart.

– Vi gör alltid en avvikelserapporter när det inträffar ett oväntat dödsfall i hemmet. I det här fallet har vi skickat en avvikelse till regionen och samarbetar med dem. Vi kommer titta vidare på detta, säger hon.

Följ ämnen i artikeln