Tågtrafiken mellan Södertälje och Norrköping påverkas under måndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Stopp i tågtrafiken under måndagen

Uppdaterad
Publicerad

Vädret gör att all tågtrafik mellan Södertälje och Norrköping via Nyköping ställs in från och med måndag klockan 05.00. Även sträckor i Skåne påverkas.

Anledningen till trafikstoppet via Nyköping är att Trafikverket ska göra en akut kontroll av spåren på grund av vädret. Arbetet beräknas pågå ett dygn.

Flera stationer mellan Stockholm och Norrköping kan också påverkas av stoppet. Men det kommer att gå att ta sig till och från Östergötland och stambanan kommer inte att påverkas.

– Det är framförallt den regionala trafiken som påverkas, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Anledningen: Hårt väder

Men det kan komma att bli inställda tåg och därmed färre avgångar mellan Stockholm och Norrköping.

– Det blir fler tåg som ska samsas på samma spår, så vi kommer inte kunna köra alla tåg som planerat utan en del kommer ställas in.

Anledningen till stoppet är väderläget.

– Vi gör det i förebyggande syfte. Det ska blåsa 35 meter per sekund, och vi vill inte riskera att resenärer fastnar. Träd kan falla över ledningar eller över spåren, så det behöver vi kontrollera när det är så hårda vindar.

Spåren kommer kontrolleras under eftermiddagen och kvällen på måndagen, och enligt Trafikverkets prognos ska trafiken återupptas klockan 05.00 tisdag den 23 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.