Hoppa till huvudinnehållet

Överläkare på Sahlgrenska varnar för nedläggning i Arvika: ”Tänk er för noga”

Publicerad:
Tänk er för noga innan ni politiker räknar hem en vinst med att avskaffa denna jourlinje, skriver Michael Möller, överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i en insändare om Arvika sjukhus.
Tänk er för noga innan ni politiker räknar hem en vinst med att avskaffa denna jourlinje, skriver Michael Möller, överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i en insändare om Arvika sjukhus. Foto: Peter Bäcker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nedläggning av akutjourslinjen blir inte en så stor besparing som man vill ge sken av. Det är väldigt enkelt att montera ner en fungerande verksamhet, som en del av en akutmottagning. Såvida inte protesterna blir så stora att det politiska priset blir för högt. Regionerna, inklusive Värmland, har en ekonomi för 2024 som inte går ihop.

Det är nästan alltid så att de mer perifera verksamheterna offras först. Centralsjukhuset i Karlstad kan per definition inte läggas ner utan resurser behöver koncentreras dit. Men om en nedläggning ska vara rimlig och ge avsedd besparing måste man på ett trovärdigt sätt kunna beräkna vinsterna.

Avstånden i många Norrlandsregioner är betydligt längre till sjukhus än runt Arvika. Det är ändå en rimlig servicenivå att ha en akutmottagning i Arvika för västra Värmlands befolkning. Försvinner akuten så försvinner snart andra delar av sjukhuset. Oron som den uttrycks av företagsledare och politiker i Arvika för vad som på sikt sker med kommunens attraktionskraft är berättigad.

Akutjourslinjen var ett unikt initiativ när den tillskapades för några år sedan. I ett svårt rekryteringsläge beslöt man att fastanställa sex mycket erfarna kirurger/ortopeder eller läkare med annan adekvat specialitet. Vi har sedan arbetat dygnsvis på akutmottagningen med att snabbt bedöma inkommande patienter, behandla det som kan behandlas på plats och skicka hem eller vidare till Karlstad övriga patienter. Att inte skicka patienter i onödan till Karlstad har sparat stora resurser ambulanstid, vårdplatser i Karlstad och lidande för patienterna.

Att snabbt kunna ta rätt beslut är viktigt vid livshotande tillstånd som när den stora kroppspulsådern är på väg att brista, när en blödning uppkommer snabbt vid ett utomkvedshavandeskap eller vid större olycksfall med flertalet skador t ex i trafik eller på någon av kommunens större industrier. Att omgående i Arvika få hjälp med ett kateterbyte vid urinstämma eller smärtlindring vid ett njurstensanfall är god bassjukvård för innevånarna. Många turister från landets större städer eller från våra grannländer i norra Europa har uttryckt sin stora uppskattning och förvåning över att direkt få hjälp med en bruten fotled eller ett fiskdrag som fastnat i örat. Det som på en stor och överbelastad akutmottagning kan ta ett halvt dygn eller mer av väntetid har vi kunnat lösa på en halvtimme.

Utifrån sina förutsättningar har akutjourslinjen fungerat mycket bra för västvärmlänningarna. Att som jag få arbeta i denna verksamhet under några år och totalt ett hundratal dygnspass gav mig stor respekt för en mycket välfungerande personalgrupp med hög kompetens och lång erfarenhet. Så är inte alltid fallet på andra och betydligt mer namnkunniga akutmottagningar jag arbetat på inom och utom landet.

Tänk er för noga innan ni politiker räknar hem en vinst med att avskaffa denna jourlinje. Det kan snabbt komma att ätas upp av transportkostnader, mindre professionella första bedömningar på en större akutmottagning och därför ett större behov av vårdplatser.

Michael Möller

Överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Professor i Ortopedi

Artikeltaggar

ArvikaArvika sjukhusKarlstadNedläggningarSahlgrenska UniversitetssjukhusetSjukhusSjukvårdTrafikVård och omsorgVärmlands län