Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla mot alla

Förändringen i ”Alla mot alla” – Filip Hammar: ”Skruvar till det”

Inspelningen av nya säsongen av ”Alla mot alla” är i full gång – men med en twist. 

Filip och Fredrik vrider om succékonceptet och tvingar fram partnerbyte i lagen. 

– Superparen får inte tävla med varandra utan i helt nya konstellationer och blir plötsligt rivaler, säger Filip Hammar. 

Här briljerar Fredrik Wikingsson i ”Under pressure”.
Tv-mannen Filip Hammar.
Foto: STINA STJERNKVIST
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har varit på Kanal 5 och Discovery i många år.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Filip och Fredrik spelar nu in elfte säsongen av ”Alla mot alla”.
Foto: STINA STJERNKVIST

I tio säsonger har Filip Hammars och Fredrik Wikingssons succéprogram ”Alla mot alla” rullat i rutan. Och en lång rad folkkära och namnkunniga svenska profiler har tävlat mot varandra i programmet. 

– Det är nästan svindlande. Ibland känns det som det inte alls var längesen vi startade. Men det är ju fem, sex år sedan nu, säger Filip Hammar när Expressen träffar honom i Filmhuset på Gärdet i Stockholm i samband med inspelningen av den elfte säsongen som har premiär på Kanal 5 och Discovery den 5 februari. 

Trots att programmet är en tittarsuccé som dessutom vunnit tv-priset ”Kristallen” i kategorin året underhållningsprogram hela två gånger (2019 och 2022, reds anm.), så menar Hammar på att det gäller att ge varje säsong något extra så att det inte blir slentrian. 

Tidigare par är plötsligt rivaler

Nyheten för den kommande säsongen är partnerbyte. 

– Att få folk att ställa upp är inte alltid så lätt eftersom många sett programmet och vet att det är svårt. Därför tänkte vi att vi återanvänder modiga deltagare men skruvar till det så att ingen får tävla med någon de tävlat tillsammans med tidigare. 

Den nya lagindelningen skedde genom lottning. 

– Tänk dig att vinnare som Ebba Kleberg von Sydow och Olof Lundh är med. Även Lotta Lundgren och Erik Haag. Men superparen får inte tävla med varandra utan i helt nya konstellationer och blir plötsligt rivaler, säger Filip exalterat.  

Han menar att förändringen är stor och lyfter programmet till en ny nivå. 

– När ”På spåret” gör förändringar så handlar det om att man på sin höjd byter ut ett moment. Eller att de byter ut violinist i bandet. Eller något så djärvt som att det helt plötsligt står en ny bok i hyllan bakom Kristian Luuk och Fredrik Lindström, säger han och skrattar. 

Piken till SVT: Satsar hårt på porr och sex

Filip Hammar har även en spaning när det gäller Sveriges Television. 

– Det ändå roligt när man är inne på SVT Play och ser hur hårt de satsar på porr och sex. Det är ”Anal extas” och dokumentärer med porrstjärnan Ron Jeremy. Det verkar som att SVT slutat bry sig på något sätt. 

Filip förklarar vad som menas när någon ställer en flamingo i trädgården, och att det betyder något i stil med: ”Hallå, vi som bor här är swingers och gillar partnerbyte”. 

– Därför har vi även smyckat studion med flamingos till den här säsongen. Mest på skoj. För även om vi kör partnerbyte i studion så är det inte nödvändigtvis en sexigare säsong av ”Alla mot alla” vi kör nu. 

– Men det finns en likhet mellan vår tävling och riktiga partnerbyten. Jag vet inte hur det är med svartsjuka och avundsjuka när det gäller swingers men i programmet ser man, och det vet jag för att vi redan har spelat in flera avsnitt, att de par som har tävlat ihop tidigare. När de nu möts och tävlar mot varandra med en ny partner vid sin sida så händer något. 

Deltagare i grupp 1:

Olof Lundh

Jennifer Kücükaslan

Claes Malmberg

Jonatan Unge

Ola Söderholm

Ebba Kleberg von Sydow

Gustaf Hammarsten

Lotta Lundgren

Andrev Walden

Gry Forsell

Lina Thomsgård

Karin Magnusson

Emma Knyckare

Rickard Olsson

Magnus Betnér

Erik Haag

Du menar att det tänder till och blir svartsjukedrama i rutan? 

– Det skulle man kunna säga. Men jag tror att de egentligen vill glädjas med sin tidigare partner, men det går fort från att ”Vi har tävlat ihop och jag älskar dig” till ”Nu jävlar ska jag spöa dig!”. Titta bara på Olof och Ebba som varit så tighta tidigare och nu helt plötsligt inte alls unnar varandra segrar längre. 

– Eller Erik och Lotta som även är ett par privat. De gör nu partnerbyte i det här sammanhanget. I början var de lite förvirrade eftersom de gick in i tävlingen tillsammans. Det är väldigt omtumlande för deltagarna, men alla som är med i den här tävlingen är så pass starka vinnarskallar att de väldigt, väldigt snabbt glömmer vem de en gång i tiden tävlade tillsammans med. 

Filip Hammar: ”Björn Borg hörde av sig”

Du nämnde att det är svårt att få folk att ställa upp och tävla. Har ni någon drömdeltagare? 

– Nästan alla som vi har velat ha med har vi haft, eller vad fan. Det är klart att vi har frågat några som inte vill. Eller vågar. En gång vet jag att Björn Borg hörde av sig till mig. Vi har lite kontakt och han sa: ”Jag vill vara med!”. Men när det blev skarpt hoppade han av. 

– En vi har frågat många gånger är Expressens krönikör David Lagercrantz. Jag fattar inte varför han tackar nej. Det är helt obegripligt för jag är övertygad om att han skulle göra succé. Detsamma gäller författaren Malin Persson Giolito, henne har vi verkligen tjatat på. 

Låter ändå som rätt självklara namn i sammanhanget. Men om du får drömma helt fritt. 

– Visst hade det varit kul om kronprinsessan Victoria ville vara med, eller vem fan som helst. Du vet Magdalena Andersson, Ulf Kristersson eller kanske Zlatan? Men det är inte realistiskt. Vi pratar ibland i programmet om fallhöjd. Jag kan ändå förstå, när man är med i ett sånt här program, så exponerar man sig själv för att folk ska tycka att man är en idiot. 

Expressens Benjamin Andrée träffar Filip Hammar i Filmhuset på Gärdet.
Foto: Jonas Lindberg / Jonas Lindberg
Filip Hammar berättar om nyheterna i nya säsongen av ”Alla mot alla”.
Foto: Jonas Lindberg / Jonas Lindberg
Expressens Benjamin Andrée och Filip Hammar i samtal om ”Alla mot alla”.
Foto: Jonas Lindberg / Jonas Lindberg

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.