Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Handbolls-EM

Direktiven till domarna i EM döms ut

Handboll förknippas med tuffa men schysta tag.

Trots det har ett direktiv gått ut till domarna att vara extra hårda mot spelare och ledare som ropar efter videobedömning och passivt spel.

Frågan är om det behövs?

– Jag tycker inte det är så hetsigt, säger Jim Gottfridsson. 

Jim Gottfridsson.
Foto: Henk Seppen/Orange Pictures/Shutters / TT NYHETSBYRÅN
Oscar Bergendahl.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Kaoset i slutet av matchen mellan Sverige och Danmark sätter fingret på ett nytt direktiv till domarna inför EM. 

Inför turneringen fick lagen informationen att domarna skulle vara extra hårda mot att spelare och ledare ropade efter videobedömning eller varning för passivt spel från bänken. 

Som bekant fick Danmark ett sent mål bortdömt efter att vilda protester från Sveriges bänk lett till videobedömning av situationen. 

Tidigare i mästerskapet har bland annat förbundskaptenerna i Slovenien och Polen fått tvåminutersutvisningar när de ropat efter videobedömning. 

Men frågan är hur nödvändigt det är i handboll, som ofta beskrivs som en ”gentlemannasport” där det smäller rejält men sällan blir bråk eller riktigt irriterat, att stävja protesterna från bänken?

– Det är inte ofta jag skäller på domarna. Det är bättre att hålla sig till en kommunikation, säger Sveriges Jim Gottfridsson. 

31-åringen ser inte ett akut behov av det nya direktivet till domarna. 

– Jag tycker inte det är så hetsigt. Jag har ändå varit i världstoppen i många år, och jag tycker att kommunikationen med domarna alltid har fungerat bra. Om det är så att det hjälper domarna, fine att det finns, men jag tycker inte att det funnits någon skåra där annars.

Norska experten: ”Det blir som en barnvakt”

Han får medhåll av mittsexan Oscar Bergendahl.

– Nej, med tanke på att jag aldrig reflekterat över det eller sett det som ett ett problem får jag väl svara nej på den frågan. 

Får du själv tillsägelser?

– Det sker varenda match, men det är nog mer för att jag smäller på för hårt eller drar i tröjorna. Det har med sådana saker att göra och det är egentligen något helt annat, det är mest i själva spelet jag får tillrättavisningar. 

Någon som är kritisk till de nya direktiven till domarna är NRK:s expert Håvard Tvedten. Han tycker att EM i handboll har blivit ett mästerskap i att hantera sina känslor bäst.  

– Det blir som en barnvakt som sitter bredvid och säger att man måste lugna ner sig. Det kan vara frustrerande och tar bort fokus från det som trots allt kan vara viktiga, säger han till NRK

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.