Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Fyra frågor som kan blossa upp i debatten inför EU-valet 2024. Foto: SVT/Storyblocks

Här är frågorna som kan dominera i valdebatten för EU-valet 2024

Uppdaterad
Publicerad

Brukar du vara sist på bollen i EU-debatten? I juni är det dags för val till parlamentet igen – och redan nu kan du få koll på några av de ämnen som kan hamna i centrum.

Vård, skola, omsorg, skatter och infrastrukturprojekt är vanliga frågor i den nationella valdebatten – frågor som ligger nära våra vardagsliv.

Men i EU-debatten är plånboksfrågor längre bort. Istället rör sig debatten i större utsträckning om regleringar som ska få den inre marknaden att fungera, menar Markus Johansson, forskare i statsvetenskap vid Svenska institutet för Europapolitiska studier och Göteborgs universitet.

EU-val 2024

– Det handlar om att alla ska konkurrera rättvist – och det slår igenom på till exempel miljölagstiftning. Man ska inte kunna konkurrera med lägre miljöstandard, säger han.

Redan i oktober kunde man känna av att partierna började positionera sig inför EU-valsdebatten när frågan om bostadsrenoveringar lyftes. Miljöpartiet är för förslaget, som syftar till att göra fastigheter mer klimatvänliga, medan Sverigedemokraterna tycker att det blir dyrt och dåligt.

Framåt för EU-kritikerna?

I valet 2019 var det mycket fokus på hur stor makt de EU-kritiska partierna skulle få i parlamentet. Den frågan kan segla upp igen tror Markus Johansson.

– Den komponenten finns kvar nu också. Det har potential att bli avgörande för själva EU, men det beror helt på utfallet i valet, säger

Val till europaparlamentet

Valet till Europaparlamentet äger rum den 6-9 juni 2024.

Den svenska valdagen för EU-valet är den 9 juni 2024.

Det totala antalet platser kommer vara 720 under mandatperioden år 2024 till 2029.

Sverige kommer att ha 21 platser, men ledamöterna representerar inte landet utan tillhör olika partigrupper.

Källa:

Valmyndigheten och Europaparlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet