Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paralympics

Hundens medicin förklaringen – Roderick Townsend frias

Paralympiern Roderick Townsend testade positivt för doping – men frias nu. 

Förklaringen? 

Den finns i hunden Winnies medicin. 

Roderick Townsend vann guld i höjdhopp på Paralympics 2021.
Foto: Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanske paralympiern Roderick Townsend, som tagit paralympiskt guld i både längd- och höjdhopp, stängdes av i november. 

Townsend testade positivt för kapromorelin, en substans som är förbjuden eftersom den får kroppen att utsöndra tillväxthormon. 

Men Townsend frias nu. 

Den amerikanska anti-dopingbyrån Usada har slagit fast att 31-åringen fick i sig substansen genom sin sjuka hund Winnie. Det rapporterar Mirror.  

Hunden Winnie.
Foto: Instagram

Får tävla i Paris 

Kapromorelin fanns i Winnies receptbelagda flytande medicin. 

Townsend hade gett hunden medicinen med en spruta som han senare använde för att få i sig ett flytande D-vitamintillskott. 

”Townsend hade, utan egen förskyllan, oavsiktligt intagit capromorelinrester som fanns i sprutan”, skriver Usada i ett uttalande. 

Amerikanen får därmed tävla i Paralympics i Paris. Hunden Winnie kommer då inte finnas vid hans sida. Winnie dog nämligen innan Townsend testade positivt. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.