Dagens PS

Nu blir det enklare att jämföra bostadsrättsföreningar

bostadsköp
Med en rad nyckeltal ska det bli lättare för bostadsrättsägare att ha koll på sina bostadsrättsföreningars ekonomier. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 jan. 2024Publicerad: 22 jan. 2024

Numera är det lättare för köpare av bostadsrätter att granska föreningarna. En rad nyckeltal måste redovisas som klargör föreningarnas ekonomi, vilket kan bli en viktig ögonöppnare för nya köpare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De nya reglerna om nyckeltalsredovisning kan göra det betydligt lättare för den som funderar på att köpa en bostadsrätt.

Med de nya nyckeltalen, sju till antalet, kommer det bli betydligt lättare att som köpare sätta sig in i föreningens ekonomi.

“Kombinationen högre räntor och större transparens kring skuldsättning och räntekänslighet kommer att få folk att tänka till en extra gång”, säger Robert Boije, chefsekonom på statliga bolåneinstitutet SBAB.

“Föreningar med hög skuldsättning som inte kan kompensera det med intäkter från lokaler eller parkeringsplatser kommer relativt sett att få en nackdel jämfört med mindre ekonomiskt utsatta föreningar.”

Bristen på transparens i föreningarna

Bristen på transparens inom bostadsrättsföreningar har länge varit en het fråga och den har tagit ny fart i takt med att räntorna på föreningarnas lån har skjutit i taket.

Det har lett till att många bostadsrättsägare har fått chockhöjda avgifter eftersom de inte hade koll på föreningarnas ekonomier.

Därför ska föreningarnas årsredovisningar numera innehålla en redovisning av sju olika nyckeltal, har statliga Bokföringsnämnden beslutat.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Viktiga nyckeltal

Nyckeltalen kommer redogöra redovisningarna för förra året, och även gå tillbaka ytterligare tre år i tiden, berättar Privata Affärer.

“Det här ökar jämförbarheten och transparensen för köparna. Det blir nu enklare att jämföra och förstå föreningarnas ekonomi. I det stora hela tycker jag att det är bra nyckeltal som ger bra information”, säger Jonas Gustavsson, chefsekonom på Nabo.

Nyckeltalen innefattar bland annat föreningens sparande per kvadratmeter, skuldsättning per kvadratmeter och energikostnad per kvadratmeter. Med de höga räntorna är även räntekänslighet ett viktigt nyckeltal, menar Jonas Gustavsson.

“I dag har många föreningar fortfarande gamla lån som löper till drygt 1 procents ränta och ett ganska bra sparande. Det är en situation som förändras snabbt när lånen läggs om till det nya ränteläget.”

Läs även:

Ras på 81 miljarder på bostadsmarknaden – Dagens PS

Räntebeskedet splittrar bostadsmarknaden – Dagens PS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS