Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väktarna Mahmod Sulaiman och Oscar Dandanelle med gymnasieeleverna Mouhammad Habib och Rouni Alkhouri. Foto: Rikard Berglin/SVT

Väktarna i trygghetsbilen trafikerar gatorna – och besöker skolor

Publicerad

Sedan 2018 har Trygghetsbilen trafikerat Sandvikens gator i syfte att öka tryggheten för invånarna och bygga relationer med stadens ungdomar. SVT hängde med på en runda.

Sammanlagt jobbar sex väktare med Trygghetsbilen, som framförallt är ute på kvällar och helger. Men väktarna besöker också regelbundet skolor och andra platser där ungdomar rör sig på dagarna.

– Har det varit något på kvällen kan det vara så att vi besöker skolorna dagen efter för att prata med ungdomar om situationer som uppstått, säger Oscar Dundanelle, väktare på Trygghetsbilen.

Dödsskjutning i Sandviken Januari 2024

Initiativ för att minska stök

Det var efter en period av stölder och allmänt stök i Sandvikens centrum som kommunen bestämde sig för att starta upp det som idag är Trygghetsbilen.

– Vi hade ett avtal med ett vaktbolag som sköter den ordinarie bevakningen och tänkte att vi borde kunna göra någonting med dem för att också öka tryggheten för ungdomarna i staden, säger Rolf Sundqvist, säkerhetschef på Sandvikens kommun.

– Väktarna hade såklart en liten startsträcka. I början sprang ungarna när de såg uniformerna men efter ett tag började de lita på väktarna och fick förtroende. Numera har väktarna väldigt bra kontakt, med de allra flesta.

Trygg stad trots senaste årens skjutningar

Efter den senaste dödskjutningen har väktarna varit ute extra mycket för att prata med invånarna.

– Folk är oroliga såklart, men det är extrema händelser som inträffat i Sandviken. Över lag är det en lugnt plats, man ska våga gå ut. Polisen syns och vi syns, säger Oscar Dundanelle.

Se när väktarna träffar Sandvikens ungdomar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Sandviken Januari 2024

Mer i ämnet