Annons

Annons

Annons

Israel–Palestina

Utväxling i gång – del av Gazagisslan släppt

Qatar uppger att 39 palestinska kvinnor och underåriga som hållits fängslade av Israel har frigetts, rapporterar The Times of Israel.

Tretton israeler som hållits gisslan av terrorstämplade Hamas har också släppts under dagen.

Israelisk fångtransport med palestinier som släppts av israeliska myndigheter ombord.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Utväxlingen ägde rum timmar efter att vapenvilan mellan Hamas och Israel inletts. Det är den första vapenvilan sedan kriget utbröt i början av oktober.

Dessutom uppger Qatar att tio thailändare och en filippinsk medborgare släppts av Hamas, rapporterar AFP. Enligt BBC är den frigivningen inte en del av uppgörelsen om vapenvila.

Israels militär meddelar att israelerna som släppts förts till "israeliskt territorium". Militären uppger i ett uttalande att de kommer att föras till israeliska sjukhus där de kommer att återförenas med sina familjer. Enligt en israelisk lista är fyra av dem som släppts barn, medan sex av dem är äldre kvinnor.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnar fredagens frigivning av gisslan. Han säger att ett av krigets mål är att hämta tillbaka alla ur gisslan "och vi är fast beslutna om att uppnå alla krigets mål", rapporterar AP.

Annons

Annons

Lastbilar rullade

Sammanlagt ska minst 50 gisslan friges av den militanta islamiströrelsen Hamas under vapenvilan och 150 palestinska fångar från Israel. Varje dag som Hamas släpper tio ur gisslan har Israel gått med på att förlänga vapenvilan, i upp till tio dagar.

Strax efter klockan 07 svensk tid kom beskedet att lastbilar börjat rulla i enlighet med överenskommelsen.

Det relativa lugnet bröts dock redan efter några timmar, då Israel avlossade dödliga skott mot palestinier. Det är palestinier som, trots varningar, försökte ta sig norrut i Gazaremsan under vapenvilan som beskjutits rapporterar bland andra AP. Enligt uppgift har minst två dödats, och över tio personer skottskadats.

"Aktiv krigszon"

Israel ser, trots vapenvilan, norra Gazaremsan som en aktiv krigszon, och har via internet och flygblad varnat befolkningen för att försöka ta sig dit.

Israel har varnat för att kriget ska återupptas med full kraft när vapenvilan löper ut. Försvarsminister Yoav Gallant rapporteras ha sagt till soldater på torsdagen att en intensiv offensiv ska pågå i minst två månader till.

I Gazaremsan hoppas man att ingenting stör de dagliga leveranserna av 130 000 liter diesel, fyra lastbilar med gas och ungefär 200 med mat, mediciner och vatten som utlovats under vapenvilan. Förnödenheterna ska bland annat gå till sjukvården, som den senaste tiden i stort sett kollapsat på grund av Israels anfall och brist på bränsle till nödgeneratorer.

Annons

Över sex veckors krig

Avtalet om vapenvila och gisslanöverlämning kom efter över sex veckor av krig och efter förhandlingar som letts av Qatar, där Hamasledningen har ett kontor, i nära samarbete med USA. Det har uppgetts att båda sidor främst kommer att släppa kvinnor och minderåriga.

Annons

Det är svårt att veta exakt hur många personer som hålls som gisslan av Hamas. Före fredagens uppgifter om att över 20 personer släppts rapporterades minst 200 personer hållas som gisslan efter islamistgruppens attack mot Israel den 7 oktober, då omkring 1 200 personer dödades av Hamas, merparten av dem civila.

Israeliska soldater förberedde sig inför att den israeliska gisslan skulle släppas.
Öppna bild i helskärmsläge

Fakta

Fakta: Dödligt krig

Antalet dödsoffer tickar stadigt uppåt i det blodiga Gazakriget.

Det började den 7 oktober, då milismän från terrorstämplade Hamas i ett chockintrång i Israel dödade minst 1 200 personer, enligt israeliska beräkningar. Minst 1 000 gärningsmän ska också ha dödats den dagen.

I krigföringen sedan dess uppger Hamastrogna vårdmyndigheter att över 13 300 människor har dödats i Gazaremsan.

Men det betonas att den siffran inte är fullt uppdaterad, eftersom systemet som sammanställer statistiken i norra Gaza brakade samman den 11 november. Det har florerat uppgifter om 15 000 dödade på den palestinska sidan, rapporterar AFP.

Annons

Annons

Till toppen av sidan