Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholms handelskammare

Medan Sverige såsar kan maffian breda ut sig

Kriminella grupperingar infiltrerar företag och politiska partier. Det här är en typ av brottslighet som inte syns, men som på lång sikt hotar demokratin i Sverige.

Sprängningar syns och hörs. Inte maffians utbredning inom företag och politik.
Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Manchettmaffian och de gängkriminella har nära kopplingar.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Planerna på att införa visitationszoner ser ut att försenas. Riksdagen vill inte köpa det beslutsmässiga snabbspår som regeringen vill se. Socialdemokraterna har lanserat ett eget, tämligen snarlikt, förslag. Miljöpartiet tycker att det är rasistiskt. Liberalerna var tidigare splittrade.

Det är symptomatiskt för svensk kriminalpolitisk debatt. Är det rätt eller fel att ta gängens guldklockor? Kan gratis busskort hjälpa mot nyrekrytering? 

Samtidigt, i det fördolda, håller maffian på att breda ut sig i Sverige.

Den brottslighet som får uppmärksamhet är den som syns. Sprängningar och skjutningar leder till polisavspärrningar och hovrande helikoptrar. Men under ytan finns en form av kriminalitet som hotar den svenska staten på ett fundamentalt plan.

Kriminella grupperingar i form av MC-gäng och maffialiknande klaner avancerar inom näringslivet. En tredjedel av Sveriges 13 000 organiserade kriminella äger bolag eller sitter i styrelser. Det visar en ny rapport framtagen för Stockholms handelskammare.

Med hjälp av företagen kan de kriminella dölja sin brottslighet, som vapen- och droghandel. Individer i den ekonomiska undre världen är ofta mer utbildade och har en bättre ekonomi än killarna som spränger husfasader, men det finns en koppling mellan dem. De drar nytta av varandras ”kompetenser”.

Illavarslande är att de företagskriminella ofta är politiskt aktiva genom kommunala förtroendeuppdrag.

Det ser ut att bli värre. En rad myndigheter gör regelbundet en gemensam analys av den organiserade brottsligheten i Sverige. I fjolårets upplaga konstateras att ekobrotten blir mer avancerade.

Kriminella blir allt bättre på att använda företag och föreningar som täckmantel. De startar aktiebolag och infiltrerar befintliga. De utnyttjar insiders på myndigheter och banker. Allt för att tjäna pengar och bygga upp en maktstruktur. 

Tidigare var staten huvudsaklig måltavla, men nu riktar de också in sig mot välfärd som drivs av region och kommun, som vårdcentraler, HVB-hem och skyddade boenden.

Miljarder försvinner ner i brottslingarnas fickor varje år. Det är ett hot mot skattemoralen och i förlängningen välfärdsstaten.

Det är inte det enda problemet. Företag som drivs av kriminella, som utnyttjar svart arbetskraft och skattefuskar, snedvrider den sunda konkurrens som är avgörande för en fungerande marknadsekonomi. Demokratins infrastruktur faller samman när organiserade brottslingar sitter på beslutspositioner. Se bara vad som hände i Botkyrka förra året, då S-styret kuppades bort efter att ha försökt ta krafttag mot gängen.

Hela samhället – från näringslivet till lokalpolitiken och civilsamhället – måste inse faran med infiltration. Maffians verksamhet måste attackeras från flera håll. 

Och då räcker det inte att plocka guldkedjor och anställa socialarbetare.